«Πογκρόμ» Ρώσων διπλωματών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ποιοί φεύγουν και από που

Δραματική επιδείνωση των σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση, πολύ κοντά στον ψυχρό πόλεμο οι σχέσεις.

«Πογκρόμ» Ρώσων διπλωματών σε ΗΠΑ και Ευρώπη, ποιοί φεύγουν και από που

Απρόσμενη και ραγδαία επιδείνωση καταγράφουν οι σχέσεις ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία, καθώς μετά από νέα στοιχεία που απέστειλε η Βρετανία οι 14 χώρες της ΕΕ και Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Διαφήμιση

Δεκατέσσερις χώρες- μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες για την υπόθεση Σκρίπαλ, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενώ τα σκληρότερα μέτρα λαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ απελαύνοντας 60 διπλωμάτες και 12 Ρώσους πράκτορες από την αποστολή της χώρας στον ΟΗΕ, ενώ ανακαλεί την άδεια λειτουργίας του προξενείου στο Σιάτλ.

Διαβάστε  Αμερικανική στήριξη στη Βρετανία κατά της Ρωσίας για την απόπειρα δολοφονίας

Η Μόσχα αναμένεται να απαντήσει μαζικά στις κυρώσεις των Ευρωπαίων και των ΗΠΑ, οδηγώντας τις σχέσεις στο χειρότερο μεταψυχροπολεμικό επίπεδο.

Οι κινήσεις αυτές προσδιορίζουν το επίπεδο και τη σφοδρότητα της επερχόμενης σύγκρουσης για τη διαμόρφωση των σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια και για τη διαμόρφωση της επόμενης μέρας στη Λιβύη.

Η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα που κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας, ανακοινώνοντάς του παράλληλα και την απέλαση των διπλωματών.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε δημοσιεύματα για την απόφαση να απελαθούν τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες, μέσω twitter, ενώ η Γαλλία αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει εκτός της ημέρας.

Διαβάστε  Οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών ανά χώρα

Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, όσους και η Δανία.

Η Λιθουανία ζήτησε από τρεις Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την Τσεχία.

Πιο επιθετική η Ουκρανία ανακοίνωσε την απέλαση 13 Ρώσων διπλωματών.

Η Λετονία απελαύνει έναν διπλωμάτη και έναν υπάλληλο της Aeroflot.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι έπαιξε ρόλο στη δηλητηρίαση και έχει προσφέρει την πλήρη συνεργασία της στην έρευνα. Το αίτημα της Μόσχας για δείγματα του τοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση Σκρίπαλ έχει απορριφθεί από τη Βρετανία.

Διαβάστε  Μήνυμα Τουσκ στη Ρωσία μέσω twitter: Πρόσθετα μέτρα και απελάσεις δεν αποκλείονται

Αναλυτικά οι απελάσεις ανά χώρα:

Γερμανία: 4

Πολωνία: 4

Γαλλία: 4

Καναδάς: 4

Λιθουανία: 3

Τσεχική Δημοκρατία: 3

Δανία: 2

Ολλανδία: 2

Ιταλία: 2

Ισπανία: 2

Λετονία: 1

Εσθονία: 1

Ρουμανία: 1

Φινλανδία: 1

Κροατία: 1

Σουηδία: 1

Ουγγαρία: 1

Αλβανία: 2

Αυστραλία: 2

Διαφήμιση