Αεροπλανοφόρο ετοιμάζει για να… πείσει ο Ερντογάν

Αεροπλανοφόρο ετοιμάζει για να… πείσει ο Ερντογάν

Με επικοινωνιακό μιλιταριστικό μπαράζ επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν να στείλει μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς, θέλοντας να επιβάλει την de facto αναγνώριση της Τουρκίας ως περιφερειακή υπερδύναμη και να συσπειρώσει στρατό και κοινωνία γύρω από το πρόσωπό του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2019.

Διαφήμιση

Με ορίζοντα τις εκλογές και στόχο την επανεκλογή του, από τον πρώτο γύρο, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιδωθεί σε ένα άνευ προηγουμένου σπριντ πολεμικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων, ενώ ταυτόχρονα θέλει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της Τουρκίας στον διεθνή γεωπολιτικό χάρτη, κερδίζοντας για τον εαυτό του διεθνή αναγνώριση.

Διαβάστε  Τουρκία: Στα υψηλά πενταμήνου της βιομηχανικής εμπιστοσύνης

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα δημοσιεύματα για την επιτάχυνση της κατασκευής, από την Τουρκία, του πρώτου αμφίβιου πλοίου πολλαπλών χρήσεων, το οποίο στόχος είναι να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο του 2019, πριν από τις εκλογές. Το πλοίο που θα έχει τη δυνατότητες μικρού αεροπλανοφόρου, καθιστώντας την Τουρκία τη δέκατη χώρα στον κόσμο με πλοίο τέτοιων δυνατοτήτων.

Η ναυπήγηση του πλοίου σε συνδυασμό με την υλοποίηση της παραγγελίας για τα νέα F-35 από τις ΗΠΑ θα δώσουν στον Ταγίπ Ερντογάν την ώθηση που χρειάζεται για την αναβάθμιση της θέσης του και του ρόλου της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, καθώς μπορεί ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Τουρκίας να δηλώνει ότι το 90% του πλοίου, που θα ονομάζεται TSG Anadolu να είναι έτοιμο και ότι στόχος είναι η καθέλκυσή του να γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο, ωστόσο, τα συστήματα που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός τέτοιου πλοίου παρέχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα και πώλησή τους είναι ελεγχόμενη.

Διαβάστε  Τουρκία: Video για τους 8 Τούρκους, καθυστέρηση για τους 2 Έλληνες

Το αεροπλανοφόρο, που κατά το 68% έχει κατασκευαστεί στην Τουρκία, αναμένεται να βγει στις θάλασσες τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά από τις απαραίτητες δοκιμές θα απορροφηθεί από το τουρκικό ναυτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος του εγχειρήματος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Το TCG Anadolu θα έχει μήκος 232 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα και ενδείκνυται για επιχειρήσεις μακράς διαρκείας ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως επιχειρησιακό κέντρο και ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου.

Διαβάστε  Ποινική δίωξη για διαφθορά σε εξοπλιστικά στον πρώην πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής

Διαφήμιση