Έντονη και σκληρή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας φαίνεται ότι επιτυγχάνουν Ελλάδα και Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων που διακινείται, προς αναθεώρηση από τις αντιπροσωπείες.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά» τις «συνεχιζόμενες παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την Ελλάδα».
Με τον τρόπο αυτό και επισημαίνοντας τον χαρακτήρα και τη σπουδαιότητα της Συνόδου διεύρυνσης στη Βουλγαρί τον Μάιο η ΕΕ θέτει κατ ουσία οδικό χάρτη για τη βελτίωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας, ώστε να εξεταστεί η ευρωπαϊκή της προοπτική και όχι η προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για ενεργή εμπλοκή της Άγκελα Μέρκελ στην υπόθεση της κράτησης των δυο Ελλήνων από την Τουρκία, τα οποία ενισχύουν την αποκάλυψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, τότε είναι εύκολα αντιληπτό ότι η ΕΕ και το διευθυντήριο εφαρμόζουν κυκλικές πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν, ώστε η απελευθέρωση και ο επαναπατρισμός των δυο Ελλήνων να αποτελέσει προοίμιο για τη συζήτηση και όχι διαπραγματευτικό χαρτί της Άγκυρας.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι η ΕΕ εγκαλεί και τη Ρωσία για τη στάση “παρατηρητή” στη Συρία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες, μιλώντας στη Bundestag η Άγκελα Μέρκελ.
Σε εκδοχή του προσχεδίου που επικαλείται η “Καθημερινή” αναφέρεται ότι:
«το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί άμεσα την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δράσεις και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους» σύμφωνα με την κοινοτική και τη διεθνή νομοθεσία. Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» («grave concern») για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία και ζητά την «ταχεία και θετική επίλυση των θεμάτων αυτών σε διάλογο με τα κράτη-μέλη».
Η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται αποφασισμένη να εδραιώσει την ασφάλεια περιμετρικά της ΕΕ και να περιορίσει τις παρεμβάσεις στο εσωτερικό της δια των έμμεσων ή άμεσων προσπαθειών αποσταθεροποίησης χωρών-μελών.
Παράλληλα η ΕΕ επανέρχεται στην περιοχή ενδιαφέροντος των Δυτικών Βαλκανίων προετοιμάζοντας το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας, στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών η επερχόμενη Σύνοδος της στις 17 Μαΐου έχει σκοπό την «επαναβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της περιοχής». Το προσχέδιο παράλληλα επιβεβαιώνει ότι το Συμβούλιο θα απασχοληθεί με το ζήτημα της διεύρυνσης της Ε.Ε. τον Ιούνιο.
Απαντώντας στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στο αλουμίνιο και το χάλυβα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
«επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του στο ανοιχτό, πολυμερές σύστημα διεθνούς εμπορίου» και τους κανόνες του ΠΟΕ που το διέπουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται, «θα εξετάσει πώς να ενισχύσει την επιβολή των δεσμεύσεων τρίτων χωρών»
. Επιπλέον, το πρώτο σημείο του ανακοινωθέντος απευθύνει κάλεσμα για «αυξημένες προσπάθειες» στην κατεύθυνση της επέκτασης της κοινής αγοράς, ειδικά στον ψηφιακό κλάδο, την ενέργεια και τις κεφαλαιαγορές. Τα κράτη-μέλη καλούνται να ανταποκριθούν στις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θέματα αυτά.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνεται και το εκτός ατζέντας θέμα του σκανδάλου του Facebook και της Cambridge Analytica, αποδεικνύοντας το εύρος του και την ανησυχία που αυτό προκαλεί. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι
«τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ψηφιακές πλατφόρμες πρέπει να εγγυηθούν την ύπαρξη πρακτικών διαφάνειας και πλήρους προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών».