Ο Ερντογάν μίλησε με Τραμπ, το τοπίο παραμένει θολό

Ο Ερντογάν μίλησε με Τραμπ, το τοπίο παραμένει θολό

Θολό παραμένει το τοπίο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς και οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας στη Συρία, παρά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το περιεχόμενο δεν έγινε σαφές, ενώ από καμία πλευρά δεν δόθηκε αίσθηση του κλίματος.

Διαφήμιση

Όπως είχε αναγγείλει το γραφείο του Τούρκου προέδρου, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία πραγματοποιήθηκε και κατά τη διάρκεια της τέθηκαν «διμερή και περιφερειακά ζητήματα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας.

Διαβάστε  Οι Κούρδοι συνέλαβαν τους "Beatles" του ISIS

Στόχος του Ερντογάν ήταν να εξασφαλίσει έστω τη σιωπηρή συγκατάθεση των ΗΠΑ στην επίθεση κατά της Μάνμπιζ στη Συρία, που θα σήμαινε την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, ωστόσο κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο να συμβεί καθώς στόχος όλων είναι η χαλιναγώγηση της επιθετικότητας της Τουρκίας και όχι ο κατευνασμός της.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε στο πρακτορείο Anadolu: «Ο πρόεδρός μας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ.

Διαβάστε  Στη Βιέννη οι ΗΠΑ θα δείξουν τα δόντια τους στο Ιράν

»Στη συζήτηση περιλαμβάνονταν διμερή και περιφερειακά ζητήματα», κατέληξε ο κ. Καλίν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, καθώς η Τουρκία εμφανίζεται έντονα δυσαρεστημένη με την Ουάσινγκτον για τη συνεργασία της με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι κουρδικές YPG, καθώς και για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν τους έχουν εκδώσει τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Διαβάστε  Τραμπ: Εντός 48 ωρών οι αποφάσεις για στρατιωτική δράση κατά Άσαντ

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν και το δίκτυό του για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Διαφήμιση