Να προσδιορίσει το σημείο συνάντησης της ριζοσπαστικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία επιχείρησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης, επισημοποιώντας το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, θέτοντας εν πολλοίς τους όρους και την σκιαγραφώντας την κοινή προοπτική ως αναπόδραστη λύση επιβίωσης του προοδευτικού χώρου.
Αν και ο πρωθυπουργός δεν εμβάθυνε στην πολιτική βάση της σύγκλισης δυνάμεων, πέτυχε να προσδιορίσει τις διαφορές με τη κοινωνικά συντηρητική και οικονομικά φιλελεύθερη Δεξιά της ΕΕ, αποδίδοντας και ευθύνες για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού και κατηγορώντας τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού για την έκταση και τις συνέπειες της κρίσης.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2019, αναδεικνύοντας ως ορόσημο τον Μάιο του 2019, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη έχει αργήσει στο ραντεβού με την ιστορία.
Η ρητορική και η διάρθρωση του λόγου του Έλληνα πρωθυπουργού αποπνέει μια αίσθηση κατεπείγοντος, την οποία όμως δεν κατάφερε να δικαιολογήσει επαρκώς, αφήνοντας μια αμφιβολία για την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της δυναμικής που αναπόφευκτα δημιουργείται από την κατάρρευση κομματικών σχηματισμών που εξέφραζαν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, καθώς και ανησυχία για μια “πρόχειρη” συμπόρευση στη βάση της πολιτικής αναγκαιότητας.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε στην ουσία από την Σοσιαλδημοκρατία να ριζοσπαστικοποιηθεί και από την Ευρωαριστερά να μετακινηθεί προς του οικολόγους, ώστε να καταστεί εφικτή μια πολύπλευρη προσέγγιση, ενώ ανέθεσε ντε φάκτο την ιδεολογική ηγεμονία του νέου ενιαίου πόλου στην ευρωπαϊκή Αριστερά.
Για την νέα αυτή Ευρωπαϊκή Αριστερά είπε ότι θα πρέπει να είναι
“πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ότι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ότι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής αριστεράς.
Με απώτερο στόχο να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση και στη προσπάθεια για τις αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που θα βρει ξανά τη χαμένη της αίγλη και τη λαϊκή αποδοχή, στη βάση των αξιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Υπάρχει ο πόλος των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, σημείωσε, αλλά παρατήρησε πως
“προσέρχεται στον πολιτικό και κοινωνικό ανταγωνισμό κατακερματισμένος και ο κατακερματισμός, η πολυδιάσπαση είναι ότι ακριβώς επιθυμούν όσοι επιδιώκουν την ιστορική ήττα όχι μόνο του αριστερού ευρωπαϊσμού αλλά και των ιδρυτικών αξιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης”.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η πολιτική οικογένεια των Ευρωπαίων Πρασίνων και η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία είναι οι τρεις πόλοι της προσπάθειας για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια Ευρώπη που σήμερα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και το μέλλον της βρίσκεται υπό διακύβευση καταγράφηκε στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, είπε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η οικονομική κρίση του 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την ήπειρο, εδώ και πολλά χρόνια είχαν επισημάνει, όπως το δημοκρατικό έλλειμμα, την ατολμία σε επίπεδο θεσμικής ολοκλήρωσης, την έλλειψη αλληλεγγύης και συνευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη.
«Οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό»
τόνισε ο κ. Τσίπρας.