Ο Τραμπ καρατόμησε τον Τίλερσον, στη θέση του ο διευθυντής της CIA

Ο Τραμπ καρατόμησε τον Τίλερσον, στη θέση του ο διευθυντής της CIA

Την αιφνιδιαστική αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ανακοίνωσε μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα αντικατασταθεί από τον διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο.

Διαφήμιση

Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ καθώς η ρωσική απειλή κλιμακώνεται, ενώ ο Ρεξ Τίλερσον είχε μόλις προσφέρει τη στήριξη των ΗΠΑ στην Βρετανίδα πρωθυπουργό για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην συνταγματάρχη της KGB και της κόρης του.

Διαβάστε  Που στοχεύουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ συμπίπτει με την ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη για την υπόθεση της επιβολής δασμών.

Η αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον και η αντικατάστασή του από τον Μάικ Πομπέο δημιουργεί κενό στην CIA το οποίο θα καλύψει Τζίνα Χάσπελ, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών στον πλανήτη.

Διαβάστε  Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για τα Ίμια

Οι σχέσεις Τραμπ-Τίλερσον είχαν διαρραγεί από το καλοκαίρι αλλά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν αποχώρησε τότε, μετά από παρέμβαση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι ο Ρεξ Τίλερσον ηταν αδύνατο να υποστηρίζει την πολιτική ατζέντα του Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση