Ο Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο, επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα

Ο Τραμπ ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο, επιβάλλει δασμούς στον χάλυβα

Την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια κίνηση που αποτελεί την πρώτη πράξη εμπορικού πολέμου κατά της Ευρώπης, καθώς εξαιρεί τον Καναδά και το Μεξικό.

Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής χάλυβα των ΗΠΑ και η επιβολή δασμών αναμένεται να πλήξει καίρια των ευρωπαϊκή βιομηχανία. Η Κομισιόν έχει εξαγγείλει ότι διαθέτει σχέδιο αντιποίνων κατά των ΗΠΑ, ενώ έντονη δυσφορία έχει εκφράσει και η Κίνα, η οποία επίσης έχει πει ότι θα απαντήσει.

Διαβάστε  Πιο κοντά σε εμπορικό πόλεμο: Απειλεί με δασμούς τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ σε 15 μέρες, δίνοντας τη δυνατότητα παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, πραγματοποιώντας όμως παράλληλα την απειλή του, θέλοντας να φανεί αξιόπιστος διαπραγματευτής.

Στις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε «δίκαιους» δασμούς στις χώρες που φέρονται «δίκαια» στις ΗΠΑ, ρητορική που ερμηνεύεται ως άσκηση πίεσης στο Μεξικό και τον Καναδά συμμετάσχουν σε διαπραγματεύσεις κατά μόνας, ακυρώνοντας de facto τη NAFTA.

Διαβάστε  Μόσχα και Τραμπ συμφωνούν, αλλά το FBI χαλάει τη "σούπα"

Διαφήμιση