Παρέμβαση Κομισιόν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Παρέμβαση Κομισιόν για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Πρόσθετη παρέμβαση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την επίλυση της υπόθεσης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία άσκησε η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά, μετά από παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι και την ενημέρωση του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ για το θέμα.

Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή δήλωσε «ενήμερη» για το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, με τον εκπρόσωπο Τύπου να επιβεβαιώνει ότι ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τους ομολόγους του και την Κομισιόν.

Διαβάστε  Ευρωπαϊκό θέμα η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, πιέζεται η Τουρκία

Ο εκπρόσωπος Τύπου συμπλήρωσε πως η Επιτροπή ελπίζει το θέμα να λυθεί γρήγορα και να επιστρέψουν οι σχέσεις καλής γειτονίας των δύο πλευρών, δεδομένου και πως οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Σε ερώτηση πάντως για το κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να ματαιωθεί η Ευρωτουρκική Σύνοδος στη Βάρνα στις 27 Μαρτίου, δεδομένων των συνθηκών ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, λέγοντας πως η δουλειά συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα για τη πραγματοποίηση της Συνόδου.

Διαβάστε  Μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία για Αιγαίο και τους δύο στρατιωτικούς από τα Ψαρά

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική διεθνοποίησης και «ευρωπαϊκοποίησης» του ζητήματος, η οποία αν και συμβάλλει στην αύξηση της πίεσης, παράλληλα δίνει ένα ακόμα «ευρωπαϊκού επιπέδου» διαπραγματευτικό χαρτί στην Τουρκία.

Παραδοσιακά η Τουρκία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα σε Ευρωπαίους και ιδιαίτερα Γάλλους και Γερμανούς παρά σε Έλληνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χειρισμό του συγκεκριμένου ζητήματος.

Διαβάστε  Αδιαφορία ή άγνοια για τις νέες τουρκικές συμμαχίες

Διαφήμιση