Στουρνάρας: Αναγκαία για τις τράπεζες η προληπτική γραμμή στήριξης

Στουρνάρας: Αναγκαία για τις τράπεζες η προληπτική γραμμή στήριξης

Αναγκαία για τις συστημικές τράπεζες είναι η προληπτική γραμμή στήριξης που εισηγείται, υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επιβεβαιώνοντας την ανάλυση συγκυρίας του Crisis Monitor.

Διαφήμιση

Ο κεντρικός τραπεζίτης καλύφθηκε πίσω από την ανεξαρτησία του θεσμού, επιμένοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με την υπόθεση Novartis, στόχο έχουν να χειραγωγήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης: Νευρικοί τραπεζίτες, ψάχνουν 31 δισ. και υποσκάπτουν την πολιτική σταθερότητα

Κυβέρνηση και κεντρικός τραπεζίτης επιμένουν να διαφωνούν για την καθαρή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, καθώς ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι η προληπτική γραμμή στήριξης αποτελεί δίχτυ ασφαλείας που θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εφαρμόζει στρατηγική συσσώρευσης ταμειακών αποθεμάτων 19 δισ. ως μαξιλάρι ασφαλείας, που σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους θα βελτιώσει περαιτέρω το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας.

Διαβάστε  Ρέγκλινγκ: Ανοιχτή η μείωση του χρέους και η προληπτική γραμμή

Απαντώντας ουσιαστικά και στην κριτική που του ασκήθηκε εμμέσως από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ανεξάρτητος οργανισμός. Επισήμανε τον κίνδυνο από την αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, αναφέροντας ότι μετά από ένα θετικό 2017, η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει με αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που έφεραν και πάλι την απόδοση του 10ετούς στο 4,5%.

«Δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας»,

ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Στουρνάρας στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της Novartis.

Διαβάστε  Εξοπλιστικά σε fast track, υπό την απειλή Ερντογάν

«Λυπάμαι γι’ αυτή τη χώρα» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο διοικητής της Τράπεζας ενώ πρόσθεσε ότι εδώ και εβδομάδες καλεί κάποιον να του υποδείξει πότε διευκόλυνε την Novartis για να λάβει επιστροφή φόρου. Χαρακτήρισε ψευδείς όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, οι ανώνυμοι μάρτυρες που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

Διαβάστε  ΟΛΘ: Οι νέοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 231 εκατ., αύριο παίρνουν το πακέτο μετοχών

Διαφήμιση