Με διαρροές για αντίποινα με δασμούς απαντά η ΕΕ στον Τραμπ

Με διαρροές για αντίποινα με δασμούς απαντά η ΕΕ στον Τραμπ

Με διαρροές για αντίποινα στις ΗΠΑ απαντά η ΕΕ στην διακηρυγμένη πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, καθώς η Ευρώπη αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ στο μετάλλευμα, μετά τον Καναδά.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο επιβολής δασμών ύψους 25% σε προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει το δικό του σχέδιο επιβολής δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η Κομισιόν έχει ήδη διαμηνύσει ότι θα απαντήσει «σθεναρά» στην πρόταση Τραμπ για επιβολή δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο.

Διαβάστε  Επίθεση στο Facebook: Κύμα φυγής χρηστών, προ των πυλών νέες ρυθμίσεις

Προειδοποίησε επίσης ότι θα προσφύγει, μαζί με άλλες χώρες, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και θα εξετάσει την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης -τελευταία φορά είχαν επιβληθεί το 2002- για να αποτρέψει τη μεταφορά αυτών των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου στην Ευρώπη, από τρίτες χώρες, εάν επιβληθούν τελικώς δασμοί από τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφύγει να απαντήσει δομημένα και δημοσίως στον Ντόναλντ Τραμπ, ευελπιστώντας ότι οι διαρροές θα οδηγήσουν σε επανεξέταση του ζητήματος, ή σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο το επικίνδυνο του θέματος έγκειται στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει ευρύτερο κύκλο διαπραγματεύσεων, χρησιμοποιώντας ως τους δασμούς στον χάλυβα ως μοχλό πίεσης.

Διαβάστε  Μογκερίνι για Έλληνες στρατιωτικούς: "Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Ελλάδα"

Ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται, σύμφωνα πάντα με το Reuters, θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ ώστε να «εξισορροπηθεί» το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της Ε.Ε. το 2017 έφτασαν τα 5,3 δισ. ευρώ και του αλουμινίου το 1,1 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες πως, αν επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Διαβάστε  Λετονία: Η κυβέρνηση ζητά παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη

Διαφήμιση