Σε μείζονα απειλή ανάγει την ακροδεξιά τρομοκρατία η βρετανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή 600 έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, στις οποίες εμπλέκονται 3000 ύποπτοι, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για ανάμειξη ξένων δυνάμεων στην εδραίωση και χρηματοδότηση των τάσεων αυτών.
Οι δηλώσεις του διευθυντή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Μαρκ Ρόουλι, καθιστούν σαφές ότι οι αρχές έχουν ήδη εντοπίσει πυρήνες και παρακολουθούν τη δράση ακροδεξιών ομάδων. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι τόσο απλό αλλά γίνεται ανησυχητικό από το γεγονός ότι η ακροδεξιά τρομοκρατία ανεβαίνει παράλληλα με τα ακροδεξιά κόμματα.
Αυτό δεν συνέβη με την ακροαριστερά, καθώς η άνοδος και η εμπλοκή των αριστερών κομμάτων στην αστική Δημοκρατία λειτούργησε κατευναστικά και περιόρισε τους πυρήνες αντιδραστικής τρομοκρατίας που είχαν ως αναφορά την αριστερή ιδεολογία.
Η Μεγάλη Βρετανία βίωσε ήδη στην πολιτική με το Brexit και βιώνει στην κοινωνία με τη δολοφονία της βουλευτίνας Τζο Κοξ και το κύμα ρατσισμού κατά μεταναστών τις πρώτες εβδομάδες μετά το δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, τις συνέπειες της ανόδου της ακροδεξιάς όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από το UKIP. Η δυναμική ωστόσο είναι εντεινόμενη καθώς ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε σε σημείο να κοινοποιήσει ρατσιστικού-αντιμεταναστευτικού περιεχομένου video του βρετανικού ακροδεξιού-νεοφασιστικού μορφώματος “Britain First”, προκαλώντας την αντίδραση της Τερέζα Μέι.
Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα και σοβαρή απειλή οργανωμένης ακροδεξιάς τρομοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, αποκαλύπτοντας ότι η βρετανική αστυνομία απέτρεψε τον περασμένο χρόνο τέσσερις συνωμοσίες ακροδεξιών εξτρεμιστών.
«Η ακροδεξιά τρομοκρατική απειλή είναι πιο σημαντική και θέτει μεγαλύτερη πρόκληση από όσο ίσως η δημόσια συζήτηση αναγνωρίζει»,
δήλωσε ο Μαρκ Ρόουλι στους δημοσιογράφους.
Αυτά δεν συμβαίνουν όμως μόνο στη Βρετανία, στη Γερμανία εξιχνιάστηκε εν εξελίξει τρομοκρατική ενέργεια από ακροδεξιά σταγονίδια εντός των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίοι σχεδίαζαν πλήγμα, για το οποίο θα παγίδευαν τους πρόσφυγες, πυροδοτώντας νέο κύμα εθνικιστικής και ρατσιστικής βίας. Παράλληλα, οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα περιστατικά βίας κατά μεταναστών έχουν αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Τα ξεσπάσματα αυτά αποτελούν ενδείξεις οι οποίες δεν μπορούν να αγνοηθούν τόσο από τις αρχές όσο και το πολιτικό προσωπικό καθώς οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη λόγω της παρατεταμένης κρίσης και της εισοδηματικής ανισότητας αποτέλεσαν νερό στο μύλο της ακροδεξιάς η οποία στηρίχθηκε σε ένα μείγμα αγανάκτησης και εθνικισμού αναστρέφοντας δεκαετίας προόδου στην ΕΕ. Η υπερτροφοδότηση του φόβου για την ισλαμική τρομοκρατία και η ανάδυση πολιτικών δυνάμεων πάνω στο προσφυγικό ήταν τα πρώτα ψήγματα του προβλήματος που συνοψίζεται ως “ακροδεξιά” πλην όμως ενδυναμώνεται από την απουσία ολιστικής συστημικής αντιμετώπισης των ανισορροπιών του συστήματος και αναφύεται λόγω της απουσίας μηχανισμών ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Η Βρετανία αποτελεί πρωταρχικό στόχο για εγχώριους και ξένους ισλαμιστές μαχητές έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 στις ΗΠΑ. Εντούτοις ο Ρόουλι τόνισε ότι μέχρι πριν δύο χρόνια, η ακροδεξιά δραστηριότητα περιοριζόταν σε διαδηλώσεις και εγκλήματα μίσους.
Η υπηρεσία αντικατασκοπίας MI5 έχει εμπλακεί πλέον στις έρευνες για την ακροδεξιά και έχει προειδοποιήσει ότι βρετανικές οργανώσεις αναζητούν συνδέσεις με εξτρεμιστές στο εξωτερικό.
«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τρομοκρατικής απειλής. Η ακροδεξιά τρομοκρατία δεν ήταν στο παρελθόν οργανωμένη εδώ»,
σημείωσε ο Ρόουλι.
«Υπάρχουν πολλές δυτικές χώρες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την άκρα δεξιά και αρκετές από τις ομάδες για τις οποίες ανησυχούμε εδώ, δημιουργούν συνδέσμους με εκείνες των άλλων χωρών και δικτυώσεις»,
τόνισε, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία και ενδείξεις δείχνουν ότι η άνοδος της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη τροφοδοτείται από τη Ρωσία, με τις κυβερνήσεις να εστιάζουν σε διαδρομές online και σε περιοχές όπου η ρωσική παρουσία είναι έντονη αλλά όχι άμεση, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια και ιδιαίτερα η Σερβία και η Βοσνία. Με αφορμή την επανέναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι εθνικιστικές ομάδες εντείνουν επίσης την παρουσία τους, τόσο online όσο και στις κοινωνίες.
Τον περασμένο χρόνο, σημειώθηκαν πέντε αιματηρές επιθέσεις στη Βρετανία, ανάμεσά τους και εκείνη ενός άνδρα που οδήγησε ένα βαν πάνω σε πιστούς που έφευγαν από ένα τέμενος στο Λονδίνο, σε μια ενέργεια μίσους που είχε αναπτύξει ενάντια στους μουσουλμάνους διαβάζοντας ακροδεξιές απόψεις στο διαδίκτυο.
Το 2016, ένας Βρετανός που είχε εμμονή με τους Ναζί, δολοφόνησε τη βρετανίδα βουλευτίνα Τζο Κοξ μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από τότε, η Εθνική Δράση, μια νεοναζιστική οργάνωση και άλλες δύο, παρακλάδια αυτής, έχουν τεθεί εκτός νόμου από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Κατά το μεγαλύτερο διάστημα των 18 μηνών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια εγχώρια, νεοναζιστική τρομοκρατική οργάνωση, υπερασπιστές της λευκής υπεροχής, που επιδιώκει όλους τους στόχους εκείνους που επιδιώκει κάθε άλλη τρομοκρατική οργάνωση που έχει στρατευθεί στη βία», δήλωσε ο Ρόουλι.
«Αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα ζήτημα μεγάλης ανησυχίας για όλους μας», είπε χαρακτηριστικά.
Έπειτα από την πρώτη της σειράς αιματηρών επιθέσεων το 2017, τον περασμένο Μάρτιο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δήλωσε ότι η αστυνομία έχει αποτρέψει δέκα συνομωσίες Ισλαμιστών και τέσσερις ακροδεξιές σκευωρίες.