Συρία: Εκεχειρία 30 ημερών ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συρία: Εκεχειρία 30 ημερών ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Μετά από αρκετές ημέρες έντονων παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός 30 ημερών στη Συρία.

Διαφήμιση

Το σχέδιο υποβλήθηκε νωρίτερα από τη Σουηδία και το Κουβέιτ, με τη Ρωσία να επιμένει για τροποποιήσεις.

Η πρόταση ήρθε εν μέσω κλιμάκωσης της βίας στην Ανατολική Γκούτα, ένα προάστιο της Δαμασκού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ επελαύνουν κατά των ανταρτών της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα πάνω από 500 άτομα να χάσουν τη ζωή τους μέσα σε μερικά 24ωρα.

Διαβάστε  Αυτοσυγκράτηση κατά των Κούρδων ζητά η ΕΕ από την Τουρκία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επρόκειτο να ψηφίσει το έγγραφο την Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για 24 ώρες, καθώς η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε τροποποιήσεις. Η Μόσχα υποστήριξε ότι το αρχικό κείμενο ήταν «ουτοπικό», καθώς ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη Συρία δεν παρέχει καμία εγγύηση ότι οι μαχητές που ελέγχουν την περιοχή θα τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.

Διαβάστε  Ο Ερντογάν μίλησε με Τραμπ, το τοπίο παραμένει θολό

Η ρωσική πλευρά τόνισε επίσης ότι ο πραγματικός στόχος του εγγράφου ήταν να προσδώσει την ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας στη συριακή κυβέρνηση και να προετοιμάσει ενδεχομένως το έδαφος για αλλαγή καθεστώτος.

Διαφήμιση