Η Τουρκία προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο της ΕΕ με NAVTEX για γερμανικό πλοίο

Η Τουρκία προσπαθεί να διασπάσει το μέτωπο της ΕΕ με NAVTEX για γερμανικό πλοίο

Κινήσεις με στόχο να προκαλέσει δυσαρμονία στους κόλπους της ΕΕ και να διχάσει όσον αφορά τις παραβάσεις του δικαίου της Θάλασσας και του διεθνούς Δικαίου κάνει η Τουρκία, εκδίδοντας νέες NAVETX και δεσμεύοντας περιοχές εντός της ελληνικής και της Κυπριακής ΑΟΖ.

Διαφήμιση

Χτίζοντας επιχειρηματολογία και νομικό προηγούμενο η Τουρκία εξέδωσε δύο νέες προκλητικές navtex που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, απαντώντας έτσι στον Ντόναλντ Τουσκ και στους υψηλούς τόνους της Αθήνας. Η Άγκυρα δέσμευσε θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Διαβάστε  Η Τουρκία κάνει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς μοχλό πίεσης για το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής

Όπως μετέδωσε η Κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος στην ηλεκτρονική της έκδοση πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18 που μεταδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.

Είναι η δέυτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με κρατικής ιδιοκτησίας της Γερμανίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.

Διαβάστε  Νέα πρόκληση από σύμβουλο του Ερντογάν: Βλέπει επίθεση της Ελλάδας στην Τουρκία με υποκινητή τις ΗΠΑ

Το εν λόγω ερευνητικό, είχε διεξαγάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Διαφήμιση