Λετονία: Υπόνοιες για ρωσική παρέμβαση στην τραπεζική κρίση που φτάνει μέχρι τον Κιμ

Λετονία: Υπόνοιες για ρωσική παρέμβαση στην τραπεζική κρίση που φτάνει μέχρι τον Κιμ

Σε τυφώνα που απειλεί να αποσταθεροποιήσει και την κυβέρνηση της Λετονίας εξελίσσεται η τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από το σκάνδαλο «Global Laundromat» και κατέληξε στην προσωρινή σύλληψη του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας.

Διαφήμιση

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διεξάγεται μια εξωτερικά οργανωμένη εκτεταμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης, η οποία, με τη δομή και την εκτέλεση της, είναι ίδια με εκείνη που παρατηρείται σε προεκλογικές περιόδους στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία»

ανέφερε το υπουργείο Αμύνης της Λετονίας σε δήλωση που έστειλε με email την Τρίτη, φωτογραφίζοντας, χωρίς να κατονομάζει, τη Ρωσία για χειρισμούς που στοχεύουν στην πρόκληση πολιτικής αστάθειας.

Διαβάστε  Στρατός, πλοία και ρώσικος πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αρκτική

Το υπουργείο ανέφερε πρόσφατα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης φωτογραφίας που φέρεται να δείχνει τον κυβερνήτη της Λετονικής Κεντρικής Τράπεζας Ilmars Rimsevics στη Ρωσία, ως ένδειξη μιας προσπάθειας να βλάψει την εικόνα της χώρας και να διαβρώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην πολιτεία πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Η προειδοποίηση έρχεται τέσσερις ημέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών από τον ειδικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μούλερ, κατά 13 Ρώσων για μια εκστρατεία εκλεπτυσμένης παραπληροφόρησης που στόχευε τις εκλογές του 2016, πολώνοντας το πολιτικό σκηνικό.

Διαβάστε  Μήνυση των Δημοκρατικών κατά της ομάδας του Τραμπ, της Ρωσίας και του Ασάνζ

Η δήλωση του υπουργείου είναι η τελευταία εξέλιξη σε ένα διευρυνόμενο σκάνδαλο, που πλήττει τη χώρα των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και οι ουρές του οποίου εκτείνονται μέχρι τη Ρωσία και τη Βόρειο Κορέα. Η Λετονία διαδραματίζει επί μακρόν ρόλο περιφερειακού τραπεζικού κόμβου, ενώ έχει κατ επανάληψη βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής και ελέγχων από την ΕΚΤ για την ελλιπή και πλημμελή εφαρμογή των κανόνων για τον εντοπισμό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Αυτές οι ανησυχίες κλιμακώθηκαν όταν ο κεντρικός τραπεζίτης, Ριμσεβίκς, συνελήφθη το Σαββατοκύριακο υπό τη σκιά κατηγοριών για δωροδοκία, χωρίς ωστόσο να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Διαβάστε  14 συλλήψεις για χρηματοδότηση τρομοκρατικής οργάνωσης και ξέπλυμα

Ο 52χρονος Ριμσεβίκς βρίσκεται στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας από το 2001, αποτελώντας τον πλέον μακροβιότερο επικεφαλής εθνικής τράπεζας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, στο οποίο εντάχθηκε το 2014, όταν η Λετονία υιοθέτησε το ευρώ.

Διαφήμιση