Η σημειολογία του mega deal Ισράηλ-Αιγύπτου για το αέριο

Η σημειολογία του mega deal Ισράηλ-Αιγύπτου για το αέριο

Εντείνεται η κινητικότητα σε πολιτικό, διπλωματικό επίπεδο για τη διαμόρφωση γεωοικονομικού χάρτη στο πλαίσιο του νέου δόγματος που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Διαφήμιση

Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσεται και η υπογραφή σύμβασης τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της Αιγύπτου από το Ισραήλ, την οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Νετανιάχου σημείωσε πως η συμφωνία θα φέρει δισεκατομμύρια στα ταμεία του Ισραήλ. Κατά την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ενέργειας Delek, το ύψος της σύμβασης θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε  Ο Μυτιληναίος δίνει εκτός δικτύου ενέργεια σε τέσσερα πανεπιστήμια της Νιγηρίας

Πρόκειται για την επισφράγιση της πορείας επαναπροσέγγισης των δυο χωρών υπό τον αμερικανικό μανδύα, η οποία ξεκίνησε με τη συνεργασία στην απομόνωση του Ιράν και του Κατάρ, με εμπάργκο. Η νέα αυτή συνεργασία δημιουργεί ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών, βάση των οποίων είναι η νέα πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.

Διαβάστε  Τα μηνύματα πίσω από την επίθεση του Ισραήλ σε ρωσο-ιρανική βάση στη Συρία

Ζητούμενο είναι η απομόνωση του Ιράν και η χαλιναγώγηση της Τουρκίας μέσω της διαμόρφωσης ενιαίου συμπαγούς φιλοαμερικανικού μπλοκ το οποίο θα εδράζεται σε ξεκάθαρα οικονομικά συμφέροντα. τα οποία όμως θα διασφαλίζουν την πολιτική βιωσιμότητα των κυβερνήσεων τους και την εδραίωση νέου γεωπολιτικού status quo δυσκολότερα αναστρέψιμου καθώς δεν θα βασίζεται σε λαϊκίστικο εθνικισμ΄ό και θρησκευτικές συνάφειες αλλά σε εδραιωμένα και ζωτικής σημασίας οικονομικά-ενεργειακά συμφέροντα.

Διαβάστε  Ένταση στη Μεσόγειο: Αμερικανικά πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαφήμιση