Ο Βίτσας επαναφέρει το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου

Ο Βίτσας επαναφέρει το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου

Παρέμβαση στα ελληνοτουρκικά κάνει με συνέντευξή του στη Real News ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνεςστο Αιγαίο, επαναφέροντας το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου και καλώντας για πιο ηχηρές και σαφείς παρεμβάσεις των συμμάχων.

Διαφήμιση

«Οι πολεμοκάπηλες κραυγές δεν τρομάζουν κανέναν» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, και διαβεβαιώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστούν τη χώρα «με γνώση, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα».

Στη συνέντευξή που παραχώρησε στη Realnews ο κ. Βίτσας υπογραμμίζει ότι

«δεν υπάρχουν ούτε μπορούν να υπάρχουν για εμάς αλλά και τη διεθνή κοινότητα γκρίζες ζώνες στην περιοχή του Αιγαίου»

Ειδικά για το εδαφικό καθεστώς της Δωδεκανήσου, όπως αναφέρει,

«υπάρχει σειρά διεθνών συνθηκών, από το 1912 που παραχωρήθηκαν από την Τουρκία στην Ιταλία».

ενώ προσθέτει

«Όλα αυτά είναι καθαρά και τα Ίμια είναι ελληνικά»

καλώντας την τουρκική κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Διαβάστε  PWC: 5,5 δισ. τα deals στην Ελλάδα το 2017, που έγιναν

«να αποφεύγουν τους αλαλαγμούς και τους λεονταρισμούς. Προειδοποιεί παράλληλα όποιον απειλεί την εδαφική μας ακεραιότητα ότι «θα πρέπει πολύ καλά να το υπολογίζει και να το μετράει από όλες τις πλευρές»,

καθώς και ότι

«απειλή ενάντια στην Κύπρο λειτουργεί ως απειλή που προεκτείνεται και ενάντια στην Ελλάδα».

Η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της παρατεταμένης στάθμευσης ελληνικών μαχητικών και πολεμικών πλοίων στην Κύπρο και φαίνεται να σηματοδοτεί την επανενεργοποίηση του παγωμένου Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Διαβάστε  Το νέο ΔΣ των Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων

Ο κ. Βίτσας δηλώνει ότι η χώρα περιμένει από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να πάρουν θέση στο θέμα «κάνοντας σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση διεύρυνσης της ζώνης αποσταθεροποίησης θα τους βρει ενεργά αντίθετους». Όπως επισημαίνει, «η σταθερότητα στην περιοχή είναι υπόθεση που τους αφορά».

Για το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, δηλώνει πως «θα ήταν πρωτοφανές, νομικά και πολιτικά, να γίνει κάτι για μια σύμβαση η οποία ποτέ δεν εκτελέστηκε». Προσθέτει ακόμη ότι «στην ίδια τη δικογραφία αποτυπώνεται από όλους όσοι έχουν δώσει κατάθεση, ότι δεν υπάρχει μεσάζων».

Διαβάστε  Ανησυχεί η αύξηση της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2017

Αναφέρει ακόμα ότι τέλος Φεβρουαρίου θα συζητηθεί με την επιτροπή από τις ΗΠΑ το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και τονίζει πως «κανείς δεν πρέπει να φοβάται να βάλει την υπογραφή του λόγω του γενικότερου κλίματος, εφόσον τηρούνται με ευλάβεια οι διαδικασίες».

Διαφήμιση