Επίσημη παρέμβαση Βουλγαρίας στο Σκοπιανό

Επίσημη παρέμβαση Βουλγαρίας στο Σκοπιανό

Δεύτερη, αυτή τη φορά επίσημη, παρέμβαση στο Σκοπιανό επιχειρεί η Βουλγαρία δια στόματος του προέδρου της χώρας, Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος τοποθετούμενος επί του ονοματολογικού έθεσε περιορισμό στον γεωγραφικό προσδιορισμό, ζητώντας να μην περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της χώρας του.

Διαφήμιση

Την ίδια θέση είχε προ ημερών διατυπώσει και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, δήλωση που ερμηνεύτηκε ως τροχιοδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Η αναφορά της ίδιας θέσης από επίσημα χείλη την καθιστά πλέον θέση της χώρας, εφόσον η κυβέρνηση δεν έχει διατυπώσει δημόσια διαφορετική.

Οπως δήλωσε ο Ράντεφ, η Σόφια στηρίζει λύση στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

«Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μην εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας»

Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν και σε πιο βαθμό επηρεάζει ο περιορισμός που τίθεται από τη Βουλγαρία την επίλυση του ζητήματος. Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται να «καίει» το Βόρεια και το Άνω, ως προσδιορισμούς, ωστόσο είναι άγνωστο αν η Βουλγαρία θα αντιδρούσε σε άλλους προσδιορισμούς.

Διαβάστε  Ομιλία-μήνυμα του πρέσβη των ΗΠΑ στη Σχολή Εθνικής Άμυνας

Γρίφος επίσης παραμένει η ρωσική επιρροή στη Βουλγαρία, καθώς ο πρόεδρος Ράντεβ προέρχεται από το φιλορωσικό Σοσιαλιστικό κόμμα και η εκλογή προκάλεσε κυβερνητική κρίση και εκλογές. Εν τέλει στη Βουλγαρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργάστηκε το Δεξιό κόμμα με το ακροδεξιό, με τις ευλογίες του ΕΛΚ.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα βρεθεί λύση που θα είναι αποδεκτή και για την πΓΔΜ και για την Ελλάδα, η οποία λύση ωστόσο δεν θα θίγει τρίτες πλευρές.

Διαβάστε  Τσίπρας στις Βρυξέλλες για Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά, ΑΟΖ και χρέος

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας θα συνεχιστούν στον ΟΗΕ και πρόσθεσε πως στο πλαίσιό τους «η «μακεδονική» πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί λύση, η οποία αφενός δεν θα θίγει τρίτες πλευρές και αφετέρου δεν θα τις εμπλέκει στη διαδικασία».

Διαβάστε  Θετικά υποδέχεται το ΥΠΕΞ τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και της εθνικής οδού

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει την πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, ενώ προσφάτως υπέγραψε και σύμφωνο φιλίας με τη νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Διαφήμιση