Τσέχοι, φιλοσέρβοι εξτρεμιστές διαδηλώνουν κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου

Τσέχοι, φιλοσέρβοι εξτρεμιστές διαδηλώνουν κατά της αναγνώρισης του Κοσόβου

Ενδείξεις αύξησης της έντασης στα Βαλκάνια καταγράφονται στην… Τσεχία, αποδεικνύοντας τις υπόγειες διαδρομές που συνδέουν τα εξτρεμιστικά στοιχεία και δίνοντας μια αίσθηση δυνητικών κινδύνων ανάφλεξης στην περιοχή.

Διαφήμιση

Φιλοσέρβοι Τσέχοι οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην Πράγα, ενάντια στην αναγνώριση από την χώρα τους της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, ενώ την ίδια στιγμή η Σερβία ετοιμάζεται να την αποδεχθεί.

Οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για ήττα του διεθνούς δικαίου και βίαιη προσπάθεια να αποσπαστεί το Κόσοβο από τη Σερβία».

Διαβάστε  Η Σερβία πληρώνει 40 εκατ. στον Μυτιληναίο

Το κείμενο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το τσεχικό κράτος έχουν συντάξει ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Γιάροσλαβ Φολντίνα, ο σύμβουλός του σε βαλκανικά ζητήματα Μίλουτιν Ίλιτς και ο σκηνοθέτης Βάτσλαβ Ντβόρζακ.

Οι «Τσέχοι Φίλοι των Σέρβων του Κόσοβου» διοργανώνουν διαμαρτυρίες κατά της ανεξαρτητοποίησης της αυτόνομης σερβικής επαρχίας, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από εθνικά Αλβανούς, από το 2008, όταν και η Πρίστινα κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο από τη Σερβία κράτος, ωστόσο πέντε εκ των 28 χωρών της Ένωσης – Ισπανία, Ελλάδα, Σλοβακία, Ρουμανία και Κύπρος – έχουν αρνηθεί να το πράξουν. Έντονη υποστήριξη στη Σερβία για το ζήτημα του Κοσόβου έχουν εκφράσει η Ρωσία και η Κίνα.

Διαβάστε  Κυβερνητική κρίση στο Κόσοβο λόγω... Ερντογάν

Η διαδήλωση, ωστόσο, δεν μπορεί παρά να εξεταστεί υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα Βαλκάνια, της προσπάθειας της Ρωσίας να ανακόψει την εδραίωση της επιρροής του NATO και της ΕΕ και τη διελκυστίνδα που συνδέεται με αυτή την αντιπαράθεση.

Το θέμα αναδεικνύεται λίγο μετά την εμπρηστική δολοφονία Σέρρβου-Κοσοβάρου πολιτικού που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου στην Πρίστινα και η οποία οδήγησε στη διακοπή των διαβουλεύσεων

Διαβάστε  Κόσοβο: Έτοιμη για συμβιβασμό, χωρίς ταπείνωση η Σερβία

Διαφήμιση