Ένταση τη νύχτα στα Ίμια, τουρκικό σκάφος εμβόλισε ελληνικό

Ένταση τη νύχτα στα Ίμια, τουρκικό σκάφος εμβόλισε ελληνικό

Κλιμακώνει την ένταση στα Ίμια η Τουρκία, εξέλιξη η οποία ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη λόγω της αντιπαράθεσης για την κυπριακή ΑΟΖ και τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό σκηνικό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαφήμιση

Η τουρκική αντιπολίτευση, υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ πιέζει σε πολλά μέτωπα τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος αν και βρίσκεται σε τροχιά επαναπροσέγγισης με την ΕΕ, σύρεται λόγω της υψηλής εξάρτησης που έχει από τους εθνικιστές, σε ατραπούς που υποσκάπτουν την προοπτική αυτή.

Διαβάστε  Δήλωση-απάντηση Καμμένου για τα Ίμια στο NATO

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η νέα πρόκληση στον θαλάσσιο χώρο τωμ Ιμίων, όταν τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ιμια παραμένει αυξημένη ενώ, όπως επισημαίνεται από το ΓΕΝ, με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχουν πλοία του πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, παρά μόνο σκάφη του Λιμενικού.

Διαβάστε  Έκρηξη προσφυγικών ροών τον Μάρτιο, 1968 πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά

Δεν είναι ωστόσο το πρώτο ή το μόνο περιστατικό τέτοιας έντασης, καθώς αντίστοιχο καταγράφηκε προ δυο περίπου εβδομάδων με τουρκικό ταχαίο σκάφος που επίσης εμβόλισε ελληνικό ταχαίο του πολεμικού ναυτικού.

Για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο προειδοποίησε με συνέντευξή του στην Καθημερινή ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, προ μιας εβδομάδας.

Διαβάστε  Στους 16 οι νεκροί στο Αγαθονήσι, επτά παιδιά

Διαφήμιση