Ο Ερντογάν διαβεβαιώνει Μακρόν ότι η Τουρκία δεν έχει επεκτατικές βλέψεις

Ο Ερντογάν διαβεβαιώνει Μακρόν ότι η Τουρκία δεν έχει επεκτατικές βλέψεις

Διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά εδάφη άλλης χώρας» παρείχε στον Γάλλο πρόεδρο Εμμάνουελ Μακρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Διαφήμιση

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η τουρκική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στη βόρεια Συρία έχει στόχο «τρομοκρατικά στοιχεία» και «στοχεύει στην εκδίωξη» «τρομοκρατικών στοιχείων» από το θύλακα της Αφρίν, όπως το YPG.

Οι διαβεβαιώσεις του Ταγίπ Ερντογάν έρχονται σε περίοδο που έχει ανέβει το θερμόμετρο και με την Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο παραβιάσεων του ελληνικού εναερίου χώρου και προκλήσεων στη Θάλασσα και ενώ κλιμακώνεται η εθνικιστική ρητορική στο εσωτερικό, λόγω πιέσεων που δέχεται από την αντιπολίτευση.

Διαβάστε  Προοίμιο αναγνώρισης του Ισραήλ από τη Σαουδική Αραβία

Στόχος είναι να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη ώστε να ξεπαγώσει η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, που θα επιτρέψει την εισροή κεφαλαίων και την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και εν συνεχεία της πολιτικής αποδοχής του του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε στις 20 Ιανουαρίου επίθεση στην Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Διαβάστε  Επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν, μετά την έγκριση 3 δισ. για την Τουρκία από την ΕΕ

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στην εφημερίδα Le Figaro ο Μακρόν προειδοποίησε ότι η επιχείρηση θα αποτελούσε ένα «πραγματικό πρόβλημα» για την Γαλλία αν αυτή αποδειχτεί μια «επιχείρηση εισβολής».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε από την πλευρά του πως η Γαλλία «δεν μπορεί να κάνει τον δάσκαλο» στη χώρα του.

Διαβάστε  Διήμερη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία για Συρία και Ακούγιου

Διαφήμιση