Λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ στη βάση αντίστοιχων προβλημάτων που προέκυψαν από τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας προωθεί η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ, που σκιαγράφησε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η πρόταση που σκοπεύει να υποβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών, εντός του Φεβρουαρίου τόσο στην αντιπροσωπεία της πΓΔΜ όσο και στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς στην κρατική τηλεόραση δήλωσε πως
«αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», σημειώνοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα» και ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».
Ενώ διαμορφώνονται το κάδρο μέσα στο οποία αναζητείται η λύση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε τους βασικούς πυλώνες:
«Έχει μεγάλη σημασία η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για σύνθετη ονομασία να μην είναι στα αγγλικά, αλλά στη γλώσσα ή τις γλώσσες της χώρας»
δήλωσε αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
«Κατά τη γνώμη μας -αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνει στο τέλος- πρέπει να είναι αμετάφραστη»,
πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ έφερε ως παράδειγμα το όνομα της Σρι Λάνκα, σημειώνοντας πως είναι αμετάφραστο.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό προέβλεπε τυπικά η ενδιάμεση συμφωνία, η οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Όπως ανέφερε, η συζήτηση για το όνομα θα περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:
- Ποιο θα είναι το όνομα – το περιεχόμενό του και το «επίθετό» του. Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι το δεύτερο στοιχείο του ονόματος θα περιλαμβάνει τη Μακεδονία ως γεωγραφικό χώρο.
- Αν θα είναι μία ή δύο λέξεις.
- Αν θα διατυπωθεί στη γλώσσα της χώρας (σλαβικά) ή σε διεθνή γλώσσα (αγγλικά).
- Αν θα είναι αμετάφραστο ή όχι.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένεται τον Φεβρουάριο να παρουσιάσει ένα Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο Σύμφωνο θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα του ονόματος, το θέμα του αλυτρωτισμού και του Συντάγματος.
Ο ΥΠΕΞ τόνισε πως οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα, ωστόσο διευκρίνισε ότι ο Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει πλειοψηφία για την αναθεώρηση του συντάγματος. Επανέλαβε, δε, ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, είναι προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Κοτζιάς φωτογραφίζει τη λύση που δόθηκε τον Οκτώβριο του 1991 στην ονομασία της ημικρατικής οντότητας, που εντάσσεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά απαρτίζεται πληθυσμιακά, κατά 82% από Σέρβους, πλην όμως δεν είναι μέρος της Σερβίας, πρόκειται για τη Republica Serpska.
Όπερ σημαίνει ότι η λύση θα κινηθεί από τον επαρκή εθνικο-γεωγραφικό προσδιορισμό και ιστορικό διαχωρισμό της Μακεδονίας από την κρατική οντότητα που δημιουργήθηκε εντός του γεωγραφικού χώρου, πλην όμως δεν έχει ιστορική σχέση με την ελληνική Μακεδονία.
Συνεπώς, το όνομα στο οποίο θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να είναι Republica Mkdnska (αμετάφραστο) ή ενδεχομένως και με έναν ακόμα προσδιορισμό, με χρήση έναντι όλων, ακόμα και στο εσωτερικό και στο Σύνταγμα. Επίσης θα προσδιοριστεί η γλώσσα, ως σλαβική νεομακεδονική διάλεκτος, ώστε να διαχωριστεί από τη Μακεδονική που ήταν ελληνική γλώσσα.
Η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά και η περιγραφή του πλαισίου μέσα στο οποίο η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει τη λύση, λίγες ώρες πριν την άφιξη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αποτελεί μια ιδιαίτερα υψηλής σημειολογικής αξίας κίνηση.
Στην επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Αθήνα και Σκόπια, από σήμερα έως και την Πέμπτη, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που αφορούν την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Σήμερα, θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί και τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο.
Το έδαφος προετοιμάζεται ήδη για την επόμενη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Αίσθηση προκάλεσε, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, η δήλωση στήριξης των ΗΠΑ μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, τόσο στον ειδικό διαπραγματευτή όσο και στη διαδικασία του ΟΗΕ. Η κίνηση φαίνεται να απαντά στην αμφισβήτηση που δέχθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Μάθιου Νίμιτς, λόγω εκφράσεων που χρησιμοποίησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της πΓΔΜ.
Ο κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, δηλώνει αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
«Θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική»,
αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάιατ,
«ώστε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας».
Σημειώνεται ότι ο κ. Πάιατ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της άσκησης πεζοναυτών Ελλάδας – ΗΠΑ με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».
Παράλληλα, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της». Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι
«να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα».