Ανησυχία για ξέσπασμα βίας, εθνοτικών εντάσεων, ανάσχεσης της προόδου στις διμερείς σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου και εκτροχιασμό από τις ευρωατλαντικές ράγες γεννά η εν ψυχρώ πολιτική δολοφονία του αμφιλεγόμενου και καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου, Όλιβερ Ιβάνοβιτς.
Αν και πρόκειται για μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, η δολοφονία του τον καθιστά de facto ήρωα για τους Σέρβους, ενισχύει τις εθνικιστικές τάσεις και αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία έναρξης συνομιλιών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Στοιχεία ως προς τους δράστες, που άνοιξαν πυρ και εκτέλεσαν τον Ιβάνοβιτς μέσα από διερχόμενο όχημα, έξω από τα γραφεία του κόμματός του στη Βόρεια Πρίστινα, δεν υπάρχουν, οι αρχές, όμως, και στις δυο χώρες έχουν καταδικάσει την ενέργεια.
Η κατάσταση όμως έχει εμφανώς επιδεινωθεί αναγκάζοντας την Ευρώπη να παρέμβει, αρχικά μέσω του προεδρρεύοντος, Βούλγαρου πρωθυπουργού, Μπόιοκο Μπορίσοφ και εν συνεχεία μέσω επιτρόπων και αξιωματούχων, καταδικάζοντας την επίθεση και ζητώντας “ψυχραιμία”.
Η επίθεση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και τεταμένη γεωπολιτικά περίοδο για τα Βαλκάνια, καθώς η Ευρώπη επανεκινεί την ενταξιακή διαδικασία σε συνεργασία με το NATO, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας, η οποία παίζει το τελευταίο της χαρτί στην περιοχή, ποντάροντας στον εθνικισμό και τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία κατηγορείται για την οργάνωση αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, λίγο πριν την είσοδο της χώρας στο NATO, κατηγορίες που το Κρεμλίνο κατηγορηματικά αρνείται. Αντίστοιχη υπόθεση έχει καταγραφεί και στη Μολδαβία όπου έχουν συλληφθεί και δικάζονται επτά άτομα για συνωμοσία και σχεδιασμό της δολοφονίας του φιλοδυτικού πρωθυπουργού.
Ρώσικος δάκτυλος κρυβόταν και πίσω από την αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ, καθώς ο εκλεκτός του Κρεμλίνου, Νίκολα Γκρουέφσκι δεν κατάφερε να συγκροτήσει κυβέρνηση.