Ανεβαίνουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τόνοι στο Σκοπιανό, καθώς η κοινωνία αρχίζει να αποκτά επαφή με το ζήτημα μέσα από τα media και τα social media, καθώς το ζήτημα εισέρχεται σε διαδικασία ταχείας ωρίμανσης.
Μια πρώτη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που διεξήχθη, πριν συζητηθεί ανοιχτά σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα, αλλά μετά από δυο τεταμένες εβδομάδες πολιτικών εγκλήσεων και αντεγκλήσεων και ενώ η διαπραγμάτευση βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων απάντησαν αρνητικά στη χρήση του όρου “Μακεδονία”.
Η σφυγμομέτρηση διεξάγεται στην πρώτη φάση και ενώ η διάχυτη εικόνα είναι αυτή του 1992, καθώς η πολιτική συζήτηση για το ζήτημα σε επίπεδο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν έχει ανοίξει ακόμα, αλλά παραμένουν αμφότερες ταμπουρωμένες, αναμένοντας την κοινωνία να “χωνέψει” το πρώτο σοκ και να επανέλθουν στη συνέχεια, έχοντας προϋπολογίσει το πολιτικό κόστος και αφού σχεδιάσουν πολιτική διαχείρισης.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Θέμα», στο ερώτημα «να πούμε ναι σε όνομα με τον όρο Μακεδονία;» το 68% των ερωτηθέντων απάντησε «όχι» και το 23,6% απάντησε «ναι».
Τη λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία φαίνεται πως δεν θέλουν ούτε οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σε ποσοστό 63,8% απάντησαν «όχι». Ανάλογη στάση τήρησαν και όσοι ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (ποσοστό 67%). Οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων κομμάτων λένε «όχι» σε ποσοστό 69,9%.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η χώρα αναγνωρίζεται από την Ελλάδα, από το 1995, ως πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ενώ 135 χώρες την έχουν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία ως “Μακεδονία”.
Σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται να υπάρχει συναίνεση στη θέση του 2007-8, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ήτοι χρήση του όρου “Μακεδονία”.