Στη δημόσια σφαίρα περνάει πλέον η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, καθώς τα media, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η Εκκλησία παρεμβαίνουν επιθετικά στις εξελίξεις, υπερκαλύπτοντας σε πολλές περιπτώσεις τη φωνή της θεσμοθετημένης αντιπολίτευσης και ωθώντας σε ταχεία ωρίμανση το ζήτημα, σε μια περίοδο που ακόμα οι επίσημες συζητήσεις δεν έχουν υπεισέλθει στην ουσία του θέματος.
Με τις διαβουλεύσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο να εντείνονται καθώς οι δυο πλευρές “κλειδώνουν” τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενόψει της κομβικής τριμερούς συνάντησης αντιπροσωπειών στις ΗΠΑ, υπό τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις στο Σκοπιανό
Την ίδια στιγμή που Αθήνα και Σκόπια βάζουν τις τελευταίες πινελιές για τη διαμόρφωση της βάσης των διμερών σχέσεων, την εδραίωση διαύλων και την επίτευξη συναινέσεων σε θέματα κοινωνικής και οικονομικής φύσεως καθώς και αμυντικής συνεργασίας, η συζήτηση στην κοινωνία βρίσκεται ήδη στο μείζον θέμα του ονόματος. Το χρονοδιάγραμμα της λύσης όμως, που έχει κατ επανάληψη θέσει η πολιτική ηγεσία, προβλέπει λύση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, με αποτέλεσμα οι διπλωματικές και πολιτικές διεργασίες να βρίσκονται σε προγενέστερο στάδιο από τις κοινωνικές.
Όπερ σημαίνει ότι το θέμα για την κοινωνία ωριμάζει πρόωρα, ενώ η επίσης πρόωρη κλιμάκωση της έντασης με την εκκλησία, αναγκάζει και την αντιπολίτευση να διατυπώσει άποψη σε αυτή τη φάση, καλλιεργώντας εκρηκτικό κλίμα, για την αποκλιμάκωση του οποίου υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι το deadline του καλοκαιριού.
Συνεπώς είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί, εκούσια ή ακούσια, εκκλησία και αντιπολίτευση ως βαλβίδες ελεγχόμενης εκτόνωσης της κοινωνικής έντασης. Η εκκλησία αν και εξέφρασε ανοιχτά διαφωνία για το όνομα, εν τούτοις ξεκαθάρισε ότι δεν θα καταφύγει σε συλλαλητήρια, στάση που αν και φαίνεται εξ ορισμού προκλητική, είναι στην πραγματικότητα υποστηρικτική της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης.
Χθες δημοσιεύθηκαν οι επιστολές που αντάλλαξαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για το θέμα, με τις δυο πλευρές να διαμορφώνουν ένα νέο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού, δεσμεύοντας ταυτόχρονα τους ιεράρχες σε συντονισμένη και συνεκτική αντιμετώπιση του θέματος και αποτρέποντας προληπτικά ενδεχόμενες σπασμωδικές κινήσεις, καθώς με βάση την απόφαση της ΔΙΣ, η εκκλησία δεν θα συμμετάσχει σε συλλαλητήρια.
Με την Εκκλησία “στα κάγκελα” τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, να ευθυγραμμίζεται με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και να αναζητά αναπτέρωση του ρόλου και του κοινωνικού του ερείσματος στη Δεξιά, μέσα από το Σκοπιανό, η κυβέρνηση περνάει το μήνυμα τόσο στα Σκόπια όσο και στον Μάθιου Νίμιτς, ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα.
Διπλωματικά, η αυξημένη ένταση στη δημόσια σφαίρα συνέπεσε με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ, Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Θεσσαλονίκη, ενώ προηγείται πέντε ημέρες από την τριμερή στη Νέα Υόρκη. Ο χρονισμός αυτός συντελεί στη δημιουργία κλίματος που περιορίζει το πεδίο ελιγμών και ευνοεί μια πιο άκαμπτη ελληνική στάση, απαιτώντας παράλληλα περισσότερους συμβιβασμούς από την πΓΔΜ.
Παράλληλα όμως, προετοιμάζει και “κουράζει” την ελληνική κοινωνία, θέτοντάς την σε κατάσταση “αγωνιστικής γυμναστικής” με προοπτική εξαμήνου, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την -ομολογουμένως σκληρή- οικονομική της ατζέντα πίσω από το προπέτασμα καπνού που δημιουργείται από τα εθνικά θέματα.
Προοπτικά, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, όταν θα κλείνει το Σκοπιανό, η κυβέρνηση θα φέρνει στο προσκήνιο την προοπτική εξόδου από το Μνημόνιο, τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ ο διεθνής παράγοντας και εξωθεσμικές δυνάμεις θα παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα, δημιουργώντας ένα απόλυτα εύφλεκτο και εκρηξιγενές σκηνικό.