Σε πόλεμο ανακοινώσεων οδηγήθηκαν το ελληνικό και τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα της κατάργησης του μουσουλμανικού νόμου της Σαρίας στη Θράκη, ζήτημα που κατά την επίσκεψή στην Αθήνα, του ο Ταγίπ Ερντογάν, είχε δεχθεί ότι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Παράλληλα καλεί την Άγκυρα «να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις», με αφορμή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την έγκριση από την ελληνική Βουλή του σχεδίου νόμου για τη Σαρία.
Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες». Όπως συμπληρώνει το ΥΠΕΞ, «είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας».
Επιπλέον το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».
«Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος. Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», καταλήγει το ΥΠΕΞ.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε εκδώσει ανακοίνωση με στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές «δεν διαβουλεύθηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας για τον νόμο αυτό, όπως δεν έχουν κάνει και με άλλους νόμους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους».
Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του γιατί η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της “τουρκικής” -όπως τη χαρακτηρίζει- μειονότητας της Δυτικής Θράκης», κατηγορώντας την Αθήνα ότι «αύξησε την πίεση σε βάρος τους πρόσφατα, μέσα από έρευνες της δικαιοσύνης».
Παράλληλα η Άγκυρα κάλεσε την Αθήνα «να αντλήσει διδάγματα από το παρελθόν» και να «τερματίσει τη νομική πίεση που ασκεί στους εκλεγμένους μουφτήδες», επικαλούμενη πέντε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.