Βουτιά αποδόσεων κάτω από 1% τα τρίμηνα, προεξοφλείται αναβάθμιση

Βουτιά αποδόσεων κάτω από 1% τα τρίμηνα, προεξοφλείται αναβάθμιση

Ραγδαία είναι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας, με το επιτόκιο δανεισμού τριμήνων εντόκων γραμματίων να υποχωρεί για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης κάτω από το 1%, ένδειξη ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων.

Διαφήμιση

Δημοπρασία τριμήνων εντόκτων γραμματίων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, υπερκαλύφθηκε 3,44 φορές επιτυγχάνοντας απόδοση 0,99%. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ οι τιμές που δόθηκαν από τους primary dealers επέτρεψαν τη μείωση των αποδόσεων κάτω από τη μία ποσοστιαία μονάδα.

Διαβάστε  Squeeze out στα κρυπτονομίσματα λόγω Google, Facebook και ρύθμισης

Όπως αναφέρουν αναλυτές οι εξελίξεις συνάδουν με front running ενόψει αναβάθμισης της πιστοληπτικής διαβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, από την S&P, κίνηση που έχει εν πολλοίς προαναγγελθεί και αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Θετικά έχουν συμβάλλει στην ίδια κατεύθυνση αφενός η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η προσδοκώμενη ψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που θα οδηγήσει σε εκταμίευση της δόσης, καθώς και η βελτίωση της ρευστότητας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων λόγω του swap των 26 δισ.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται θα επιτύχει μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού στην επικείμενη έξοδο στις αγορές, με τα επιτόκια να υποχωρούν ακόμα και στο 2,5% ή και χαμηλότερα.

Διαβάστε  Ρέγκλινγκ: Ανοιχτή η μείωση του χρέους και η προληπτική γραμμή

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 2,153 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 3,44 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Διαβάστε  ΟΛΘ: Οι νέοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 231 εκατ., αύριο παίρνουν το πακέτο μετοχών

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στις 12μ.μ.
Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια

Διαφήμιση