Πρωτοβουλία Μογκερίνι για να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Πρωτοβουλία Μογκερίνι για να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Πρωτοβουλίες με στόχο να δημιουργηθεί το πλαίσιο συντήρησης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μετά την καταγγελία της από τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, απευθύνοντας πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, για διαβουλεύσεις.

Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ ενδέχεται εντός ημερών να καταγγείλουν τη συμφωνία που είχε συναφθεί τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τη λεγόμενη ομάδα 5+1 (αποτελείται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και την Κίνα, συν τη Γερμανία).

Διαβάστε  Σκοπιανό: Παρέμβαση του πρώην προέδρου που "μυρίζει" Ρωσία

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, θα προεδρεύσει στη «συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών Ε3 – της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον – και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ την Πέμπτη 11η Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες».

Κατά την ίδια ανακοίνωση «η συνάντηση αυτή θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου έργου για να εξασφαλιστεί η πλήρης και αδιάλειπτη εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης» (ΚΟΣΔ ή JCPOA, από το ακρώνυμο στα αγγλικά της επίσημης ονομασίας της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα).

Διαβάστε  Κρίσιμες ώρες: Το Med Surveyor ξεκίνησε έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ

Το Ιράν απηύθυνε τη Δευτέρα νέα προειδοποίηση εν όψει της ενδεχόμενης αποχώρησης των ΗΠΑ από αυτή τη συμφωνία, μερικές ημέρες πριν ανακοινωθεί η αμερικανική απόφαση για το ζήτημα.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να προετοιμαστεί για την πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το (ιρανικό) πυρηνικό πρόγραμμα σε λίγες ημέρες», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές αυτής της συμφωνίας, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. «Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», συμπλήρωσε ο Αραγτσί.

Διαβάστε  Αυτές οι χώρες έχουν πρεσβείες στη Βόρεια Κορέα

Η Ε.Ε., η οποία είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαπραγμάτευση που οδήγησε στη σύναψη της συμφωνίας του 2015, προέτρεψε το τελευταίο διάστημα Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να εξασφαλίσουν ότι η Ουάσιγκτον δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Διαφήμιση