Αιγαίο: 33 παραβιάσεις και μια αερομαχία με Τούρκους

Αιγαίο: 33 παραβιάσεις και μια αερομαχία με Τούρκους

Το επίπεδο των προκλήσεων και των συνεπακόλουθο επιχειρησιακό κίνδυνο ανεβάζει ξανά η Τουρκία στο Αιγαίο, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμμάνουελ Μακρόν και του Μελβούτ Τσαβούσογλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διαφήμιση

Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει καθαρή ερμηνεία της στρατηγικής που ακολουθεί η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα, καθώς οι παραβιάσεις ακολουθούν τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη για οριοθέτηση και ανακήρυξη της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με την Ελλάδα.

Διαβάστε  Το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει διεθνές επεισόδιο για τον "Αρματωλό"

Η τουρκική δραστηριότητα στο Αιγαίο ήταν αυξημένη και αρκετά επικίνδυνη, με 33 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 11 τουρκικά αεροσκάφη τη Δευτέρα, σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκε και μία εικονική αερομαχία μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη – τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, πέντε CN-235 και δύο ελικόπτερα – προέβησαν επίσης σε 15 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Διαβάστε  Ήρεμος ο "Θαλάσσιος Λέων" της Τουρκίας στο Αιγαίο

Δύο από τα τέσσερα τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Διαφήμιση