Σε fast track φαίνεται ότι έχει εισέλθει πλέον το Σκοπιανό, με τις κινήσεις στη δημόσια σφαίρα που είναι αντιληπτές από το ευρύ κοινό, σε μια προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και πΓΔΜ να προλειάνει το έδαφος για την επίτευξη λύσης εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι διαρκείς διαρροές στον Τύπο, οι δηλώσεις και το μπαράζ μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την πλευρά της πΓΔΜ, ενώ αυτές επισφραγίζονται με υψηλού συμβολισμού κινήσεις από Ελληνικής πλευράς και ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ειδικό διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.
Όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της πΓΔΜ στις 19 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε νέα συνάντηση αντιπροσωπειών από τις δυο χώρες, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, ενώ η προηγούμενη είχε αναβληθεί λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Στην τριμερή συνάντηση με τον απεστελμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, θα λάβουν μέρος εκ μέρους της Ελλάδας ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Βάσκο Ναούμοφσκι. Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
Αν και η ατζέντα της συνάντησης δεν έχει δημοσιοποιηθεί πληροφορίες και διαρροές αναφέρουν ότι θα είναι προχωρημένη, με στόχο την εδραίωση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τον προγραμματισμό των επόμενων βημάτων. Ελληνικά media αναφέρουν ότι στη συνάντηση ενδέχεται να τεθούν επί τάπητος και ονόματα, κάτι που ωστόσο δεν προβλέπεται από το επίπεδο και το πλαίσιο των επαφών.
Με βάση τη διπλωματική τακτική που ακολουθείται σε αντίστοιχα θέματα, όπως στις επαφές Σερβίας-Κοσόβου, σε αυτό το στάδιο προσδιορίζεται λεπτομερώς ο οδικός χάρτης για την επίτευξη λύσης, καταρτίζονται μνημόνια κατανόησης και κοινής δράσης και συγκροτούνται διευρυμένες ομάδες εργασίας καθώς και μικτές task force.
Ελλάδα και πΓΔΜ έχουν ήδη υπογράψει σειρά συμφωνιών συνεργασίας, ενώ αμφότερες έχουν προβεί και σε ενέργειες εμπέδωσης του κλίματος.
Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε την απέλαση πρώην πρακτόρων της πΓΔΜ, που άνηκαν στον μηχανισμό Γκρουέφσκι και κατηγορούνται στη χώρα τους για σωρεία ποινικών αδικημάτων, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε δολοφονίες στο Τέτοβο, παρακολουθήσεις τηλεφώνων, κ.α
Η πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ ανακοίνωσε ήδη ενέργειες μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων, απάλειψης εθνικιστικών αναφορών από τα σχολικά βιβλία και μέτρα εγκατάλειψης της αλυτρωτικής ατζέντας που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι.
Στη συνέχεια υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας των δυο χωρών σε αμυντικό-στρατιωτικό επίπεδο για το 2018, ενώ προωθείται αντίστοιχη και σε επίπεδο αστυνομιών για την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών, του human trafficking και άλλων διασυνοριακών εγκλημάτων. Ως προοίμιο αυτής της συνεργασίας εκλαμβάνεται η συνεργασία με τη Σερβία υπό την Interpol για τη σύλληψη μεγαλεμπόρου ναρκωτικών που διατηρούσε εργαστήριο και εγκαταστάσεις στην πΓΔΜ και στη Σερβία, ενώ διένειμε ναρκωτικά χάπια και στην ελληνική αγορά.
Με το κλίμα σε διμερές επίπεδο να βαίνει βελτιούμενο και τις δυο πλευρές να κάνουν σαφή και σημαντικά βήματα επαναπροσέγγισης, ανοίγει ο δρόμος και για υψηλού επίπέδου και συμβολισμού διπλωματία η οποία συμβάλλει στην προετοιμασία της κοινωνίας και στέλνει μηνύματα πολιτικού και διπλωματικού χαρακτήρα, διεθνώς.
Στο πνεύμα αυτό κινείται η πρόσκληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ,Ζόραν Ζάεφ, για Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η προγραμματισθείσα για τις 17-18 Ιανουαρίου επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην πΓΔΜ, ενώ ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερα ισχυρός καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου αξιωματούχου της συμμαχίας από το 2014.
Ήδη τη χώρα επισκέφθηκαν ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και ο Αμερικανός βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μπράιαν Γι, με στόχο την ενίσχυση της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης και επιβεβαίωση της αλλαγής πεδίου επιρροής.
Την ίδια στιγμή που ο διπλωματικός πυρετός σχετικά με το όνομα των Σκοπίων ανεβαίνει, η πιθανή επίσκεψη για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ αποκτά το δικό της συμβολισμό.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ωστόσο το γεγονός ότι εκτός από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία ο Γενς Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί και με τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας (SJO) που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών, εις βάρος του Νίκολα Γκρουέφσκι και του εθνικιστικού, πρώην κυβερνώντος κόμματος VMRO=DPMNE