Να προλειάνουν το έδαφος στην κοινωνία για την προώθηση λύσης στο Σκοπιανό επιχειρούν -παράλληλα- οι κυβερνήσεις Ελλάδας και πΓΔΜ, καθώς το ζήτημα έχει εισέλθει πλέον σε διαδικασία ταχείας ωρίμανσης με διακηρυγμένο στόχο την επίλυσή του έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Δηλώσεις, διαρροές, αντιπαραθέσεις και πρωτοβουλίες φαίνεται ότι εντάσσονται σε μια ευρύτερη στρατηγική με στόχο την προετοιμασία της κοινωνίας για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, η οποία περιλαμβάνει και κινήσεις διαχείρισης του πολιτικού κόστους, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Αν και η ονοματολογία παράγει πολλά σενάρια, σίγουρο θεωρείται ότι θα συμπεριληφθεί ο όρος “Μακεδονία”, γεγονός που θα απαιτήσει, όπως έχουν καταστήσει σαφές, δια της αντιπαράθεσης, ο Πάνος Καμμένος και η Ντόρα Μπακογιάννη, σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όργανο που μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Διαβάστε επίσης: Το Σκοπιανό στο επίκεντρο, Νίμιτς-Στόλτενμπλεργκ παίρνουν τη σκυτάλη
Οι αντιθέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως αυτές καταγράφηκαν από τις περιοδικές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, αν και αρκετά ασαφείς, φαίνεται ότι επιτέλεσαν το σκοπό τους, που δεν ήταν άλλος από την εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας σε δημόσια αντιπαράθεση για το ζήτημα. Έτσι σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι τόνοι έπεσαν σε διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε για τις επιδιώξεις και τη στρατηγική. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Νίκος Κοτζιάς, ο Π. Καμμένος, ο Γ. Δραγασάκης, ο Δ. Τζανακόπουλος, ο Αλ. Φλαμπουράρης και ο Χρ. Βερναρδάκης.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Επικοινωνίες Ζάεφ με Τσίπρα-Κοτζιά, μηνύματα για λύση fast track
Το τοπίο μετά τη διυπουργική
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι η κυβέρνηση επιδιώκει λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό “έναντι όλων”, ενώ ο υπουργός Άμυνας, που είχε αρνηθεί κατ επανάληψη τη χρήση του όρου Μακεδονία, τώρα φαίνεται να κάνει πίσω περιβάλλοντας με εμπιστοσύνη το Νίκο Κοτζιά και δηλώνοντας “ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου”.
Διαβάστε επίσης: Η “σύμπτωση” Σκοπιανού και αξιολόγησης διασφαλίζει την πολιτική κυριαρχία του Τσίπρα
«Είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο υπουργός Άμυνας ευθυγραμμιζόμενος με τη δήλωση αυτή επισήμανε:
«ο ελληνικός όρος ‘Μακεδονία’, όπως έχει διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι μια πάγια εθνική θέση -και επιμένω σε αυτή, και ελπίζω ότι η λύση, η οποία θα δοθεί, θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου»..
Όσον αφορά την Αλβανία, έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν
«τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».
Το πολιτικό σκηνικό
Η σύσκεψη και οι δηλώσεις ακολουθούν την αναγγελία συνάντησης των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, υπό το Μάθιου Νίμιτς στην Ουάσιγκτον στις 19 Ιανουαρίου, όπου θα καταγραφεί και θα εμπεδωθεί η πρόοδος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα τεθεί επί τάπητος λεπτομερής οδικός χάρτης για την επίλυση του ονοματολογικού.
Ιδιαίτερη βαρύτητα και υψηλή σημειολογία έχει και η άτυπη επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ στη Θεσσαλονίκη, για την Πρωτοχρονιά, κατόπιν πρόσκλησης του δημάρχου της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Ζόραν Ζάεεφ με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης: Το Σκοπιανό καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα
Αν σε αυτά προστεθούν οι παιάνες της ΕΕ για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, η προγραμματισθείσα επίσκεψη του γενικού γραμματέα του NATO στην πΓΔΜ και οι διαβαλκανικές σύνοδοι, τότε, διαμορφώνεται ένα ευρύτερο πλαίσιο στην περιοχή, που ευνοεί έως “επιδοτεί” τις αποφάσεις, ενώ η προώθηση (;;) των συμφερόντων ΕΕ και NATO στην περιοχή δημιουργεί πρόσφορο περιβάλλον για την ανάληψη πρωτοβουλιών.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Η Ντόρα Μπακογιάννη κρατάει ψηλά τους τόνους
Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η αντιπαράθεση του Πάνου Καμμένου με τη Ντόρα Μπακογιάννη δημιούργησε τον απαραίτητο θόρυβο ώστε να ανοίξει η συζήτηση σε ολόκληρο το πολιτικό και μιντιακό φάσμα, συμβάλλοντας ακριβώς στην κατεύθυνση της προλείανσης του εδάφους, παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου ο Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί παθητική γραμμή μέχρι να κατατεθεί η λύση στη Βουλή.
Διαβάστε επίσης: Σκοπιανό: Fake news, ακροδεξιά και Πούτιν απειλούν λύση και… Νέα Δημοκρατία
Ωστόσο, οι αντεγκλήσεις Μπακογιάννη-Καμμένου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη σύγκλισης σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το οποίο θα αποφασίσει, εν τέλει, για το πλαίσιο της λύσης, βοηθώντας στην ισόρροπη κατανομή του πολιτικού κόστους, έτσι ώστε να συντηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα και η βιωσιμότητα της λύσης, που συνδέεται άμεσα με την διαφύλαξη του πολιτικού status quo στις δυο χώρες.