Ευρωζώνη: Ο PMI δείχνει επιταχυνόμενη ανάπτυξη

Ευρωζώνη: Ο PMI δείχνει επιταχυνόμενη ανάπτυξη

Εδραιωμένη και εντεινόμενη είναι η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον σύνθετο PMI, ο οποίος αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουράριο του 2011.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit ο σύνθετος PMI στην Ευρζώνη διαμορφώθηκε στις 58,1 μονάδες από 57,5 μονάδες τον Νοέμβριο. Παράλληλα, μέσος όρος του δείκτη PMI για το 2017 ανήλθε στις 56,4 μονάδες και ήταν ο υψηλότερος από το 2006..

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Ανησυχεί η ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ρυθμό ανάπτυξης 0,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017 (σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο) που είναι ταχύτερος από αυτόν πολλών άλλων αναπτυγμένων οικονομιών.

Με βάση πρόδρομους δείκτες, η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχισθεί. Ο σύνθετος δείκτης νέων παραγγελιών σκαρφάλωσε στις 58,0 μονάδες τον περασμένο μήνα – που είναι η υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2007 – από 57,3 μονάδες τον Νοέμβριο. Η ζήτηση ώθησε τις εταιρείες να αυξήσουν το προσωπικό τους, με την αύξηση της απασχόλησης να κινείται στο επίπεδο – ρεκόρ 17 ετών του Νοεμβρίου. Η ανεργία στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε στο 12,1% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, ενώ τώρα έχει μειωθεί στο 8,8%.

Διαβάστε  Βουτιά του βιομηχανικού PMI στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από έξι χρόνια – στις 56,6 μονάδες από 56,2 τον Νοέμβριο, σε συνέχεια της ανακοίνωσης ότι ο PMI για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο είκοσι και πλέον ετών. Η πίεση στις τιμές όμως μειώθηκε, μία εξέλιξη που είναι απογοητευτική για την ΕΚΤ, η οποία πασχίζει να ενισχύσει τον πληθωρισμό προς τον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Διαφήμιση