Πιο σκληρό μέτωπο Πολωνίας-Ουγγαρίας κατά ΕΕ για προσφυγικό

Πιο σκληρό μέτωπο Πολωνίας-Ουγγαρίας κατά ΕΕ για προσφυγικό

Το μέτωπο κατά της Κομισιόν, των Νοτίων και των υπολοίπων χωρών της ΕΕ σφυρηλατούν οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας με επίκεντρο το προσφυγικό και την προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος των ποσοστώσεων, ζήτημα για το οποίο η Επιτροπή ετοιμάζει ήδη κυρώσεις.

Διαφήμιση

Η Ουγγαρία και η Πολωνία, που έχουν ταχθεί κατηγορηματικά κατά των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην κατανομή των προσφύγων εντός των κόλπων της ΕΕ, παραπέμφθηκαν τον Δεκέμβριο, μαζί με την Τσεχία, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή αρνήθηκαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σε ό,τι αφορά την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων.

Διαβάστε  Λετονία: Ελεύθερος ο κεντρικός τραπεζίτης, αρνείται τις κατηγορίες

«Ο άνεμος γυρνά προς την κατεύθυνσή μας» είπε, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Βουδαπέστη, ο νέος πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «ενδείξεις σε ολοένα και περισσότερες χώρες, στις διάφορες εκλογές» στις οποίες τα αντιμεταναστευτικά κόμματα αυξάνουν τα ποσοστά τους.

«Η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχε, πρόκειται για θεαματική αποτυχία. Είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί δεν θέλουν τη μετανάστευση, μολονότι πολλοί ηγέτες εξακολουθούν να προωθούν αυτήν την πολιτική που έχει αποτύχει», είπε από την πλευρά του ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Δεν θα αλλάξουμε τη μεταναστευτική πολιτική μας», διαβεβαίωσε σήμερα ο Μοραβιέτσκι.

Διαβάστε  Η Κομισιόν συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη στέγαση προσφύγων στην Ελλάδα

Ο Όρμπαν υπογράμμισε ότι και ο ίδιος θα συνεχίσει να απορρίπτει τις ποσοστώσεις και το 2018, μια χρονιά που, όπως υποστηρίζει, θα υπάρξουν «μεγάλες αντιπαραθέσεις» για το θέμα αυτό στην ΕΕ. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός χαιρέτισε μεταξύ άλλων την ανάληψη της καγκελαρίας στην Αυστρία από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, που υποστηρίζει τη «σκληρή γραμμή» στο μεταναστευτικό.

«Η Αυστρία είναι υπόδειγμα δημοκρατίας στην Ευρώπης. Ένας λαός που δεν θέλει τη μετανάστευση εξέλεξε έναν καγκελάριο που δεν θέλει τη μετανάστευση. Μπορείτε να το αποκαλείτε λαϊκισμό, αν σας αρέσει, αλλά είναι αυτό που επιθυμεί ο λαός», είπε.

Διαβάστε  Εκρηκτική αύξηση μισθών στην Ουγγαρία, με κυβερνητικές παρεμβάσεις

Η Ουγγαρία θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος της Πολωνίας στην ΕΕ. Ο Όρμπαν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο εάν οι Βρυξέλλες επιχειρήσουν να επιβάλουν κυρώσεις στη Βαρσοβία με αφορμή τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος στη χώρα αυτή.

Διαφήμιση