Ελληνο-γερμανική εμπλοκή με τούρκικο δάκτυλο στο Αιγαίο

Ελληνο-γερμανική εμπλοκή με τούρκικο δάκτυλο στο Αιγαίο

Σκηνικό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μίνι διπλωματική σύγκρουση της Αθήνας με το Βερολίνο στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο με «δούρειο ίππο» το γερμανικό ερευνητικό πλοίο Meteor, η πλοιοκτήτρια εταιρία του οποίου ενεπλάκη ενεργά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο ζητώντας άδεια από την Τουρκία για έρευνα σε ελληνικές περιοχές του Αιγαίου.

Διαφήμιση

Το πλοίο, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό γερμανικού πανεπιστημίου, είχε λάβει αρχικά άδειες ερευνών για συγκεκριμένες περιοχές από την Ελλάδα, ωστόσο παρενοχλήθηκε από την Τουρκία και εν συνεχεία η πλοιοκτήτρια εταιρία υπέβαλε αιτήματα αδειών στις τουρκικές αρχές. Οι ελληνικές αρχές από ανακάλεσαν όμως τις άδειες που είχαν εκδώσει και το λιμενικό ανέλαβε να επιτηρεί το Meteor, όταν η Τουρκία εξέδωσε επίσης NAVTEX για τις ελληνικές περιοχές, κατόπιν αιτήματος της εταιρίας διαχείρισης του Meteor.

Διαβάστε  Έκρηξη προσφυγικών ροών τον Μάρτιο, 1968 πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι γνωστές, ωστόσο αυτό που ανησυχεί σε αυτή τη φάση είναι ότι επεισόδιο έρχεται λίγο πριν επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη Γαλλία και ενώ γίνεται προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Τουρκίας με την ΕΕ και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση με το άσυλο των Τούρκων στρατιωτικών που διώκονται ως «τρομοκράτες».

Διαβάστε  Η Ελλάδα στις φλόγες: 130 μέτωπα σε 24 ώρες

Διαφήμιση