Επικίνδυνη εκτροπή στο Ιράν: Δέκα νεκροί, ένοπλους διαδηλωτές βλέπουν τα κρατικά media

Επικίνδυνη εκτροπή στο Ιράν: Δέκα νεκροί, ένοπλους διαδηλωτές βλέπουν τα κρατικά media

Πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις κλιμάκωσης της έντασης και της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και διαδηλωτών στο Ιράν, αν και οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, καθώς το internet και τα social media, συμπεριλαμβανομένου του telegram έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας στη χώρα. Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς.

Διαφήμιση

Χθες ομάδα 200 περίπου ανθρώπων επιχείρησε να διαδηλώσει στην Τεχεράνη, κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξαν πληροφορίες για εντάσεις, ωστόσο αργότερα η κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για απόκρουση από τις δυνάμεις ασφαλείας «ενόπλων διαδηλωτών» οι οποίοι προσπάθησαν να καταλάβουν αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις.

«Στα γεγονότα της χθεσινής νύκτας, δυστυχώς, συνολικά 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες πόλεις»

, ανέφερε η τηλεόραση μεταδίδοντας εικόνες από καταστροφές που προκλήθηκαν από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Διαβάστε  Συρία: Η Ρωσία προσπαθεί να "κλειδώσει" την επόμενη μέρα... τώρα

Ωστόσο η πληροφορία αυτή ελέγχεται, καθώς οι κρατικές αρχές ασφαλείας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα αυτή ως άλλοθι για σκληρή καταστολή και για να στείλουν μηνύματα, εντός και εκτός χώρας, στρατηγική που έχει υιοθετηθεί και στο παρελθόν

Αν και η κατασταλτική ικανότητα του Ιράν και των Φρουρών της Επανάστασης είναι τεράστια, η πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση κατά της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας και υπέρ των διαδηλωτών με tweet, αποτελεί επικίνδυνη και ιδιαίτερα ανησυχητική εκτροπή, ενώ εγείρει παράλληλα ερωτηματικά για προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού τύπου «αραβικής Άνοιξης» στο Ιράν.

Διαβάστε  Νέα παρέμβαση Τραμπ στο Ιράν, υπόσχεται βοήθεια στους διαδηλωτές

Εδώ και τέσσερις ημέρες πολίτες του Ιράν διαδηλώνουν σε διάφορα σημεία της χώρας με ετερόκλιτα συνθήματα, τα οποία εκτείνονται από οικονομικά ζητήματα, όπως το ύψος των τιμών, μέχρι και ευθείες επιθέσεις στον ανώτατο ηγέτη της χώρας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, όπως το σύνθημα «θάνατος στον τύραννο».

Την κατάσταση περιπλέκει το γεγονός ότι μέσα ενημέρωσης και στελέχη των «σκληροπυρηνικών» του ισλαμιστικού καθεστώτος έχουν εκφραστεί με θετικό τόνο για το οικονομικό σκέλος των αιτημάτων, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του μετριοπαθούς προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

Διαβάστε  Συλλαμβάνουν δημοσιογράφους διεθνών media στο Σουδάν

Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, στις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 10 άνθρωποι.

Διαφήμιση