Η Ελλάδα δίνει άσυλο στον πρώτο Τούρκο στρατιωτικό

Η Ελλάδα δίνει άσυλο στον πρώτο Τούρκο στρατιωτικό

Θετική ήταν για έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς η απόφαση της επιτροπής χορήγησης ασύλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον στο προσκήνιο.

Διαφήμιση

Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στη γείτονα χώρα.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Διαβάστε  Στήριξη κατώτερων στρωμάτων και φοροελαφρύνσεις εξαγγέλλει ο Τσακαλώτος

Στην Ελλάδα, η η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στη γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Η απόφαση της επιτροπής ασύλου κινείται στη βάση της σχετικής απόφασης μη-έκδοσης του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζοντας την Τουρκία μη-ασφαλή χώρα.

Διαβάστε  Τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα οι Ρώσοι που συνελήφθησαν στο Ελ. Βενιζέλος

Ωστόσο, η απόφαση αυτή κινείται σε γκρίζα περιοχή, καθώς η Τουρκία χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ασφαλής τρίτη χώρα» για τον επαναπατρισμό προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες νωρίτερα η Σερβία εξέδωσε στην Τουρκία έναν Κούρδο, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού οι υπόλοιποι επτά Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Όπως είναι γνωστό, στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε  Ανησυχεί η αύξηση της ανεργίας το τέταρτο τρίμηνο του 2017

Διαφήμιση