Κορεατική χερσόνησος: Ο ΟΗΕ και Νότια Κορέα αυξάνουν την πίεση με καραντίνα και κατασχέσεις

Κορεατική χερσόνησος: Ο ΟΗΕ και Νότια Κορέα αυξάνουν την πίεση με καραντίνα και κατασχέσεις

Ανεβαίνει ξανά η ένταση στην κορεατική χερσόνησο στον απόηχο του νέου ψηφίσματος του ΟΗΕ για διεύρυνση του εμπάργκο, καθώς από τη μια ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει την Κίνα για περιορισμό πωλήσεων πετρελαίου, ενώ η Νότια Κορέα ανέκοψε και κατάσχεσε πετρελαιοφόρο με προορισμό λιμάνι της Βορείου Κορέας.

Διαφήμιση

Σε αυτά προστίθεται η εντολή απαγόρευσης ελλιμενισμού οπουδήποτε στον κόσμο τεσσάρων βορειοκορεατικών πλοίων, που εξέδωσε ο ΟΗΕ, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μετέφεραν – από ή προς τη Β. Κορέα – εμπορεύματα, απαγορευμένα βάσει των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, ο ΟΗΕ δεν επέβαλε απαγόρευση σε άλλα έξι πλοία λόγω της αντίστασης που πρόβαλε το Πεκίνο.

Τα τέσσερα πλοία που στοχοθετήθηκαν την Πέμπτη είναι τα φορτηγά Ul Ji Bong 6, Rung Ra 2, Sam Jong 2 και Rye Song Gang 1, διευκρίνισαν διπλωματικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο πριν ληφθεί η απόφαση αυτή του ΟΗΕ, στις 22:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε τη συμπεριφορά του Πεκίνου σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Πιονγιάνγκ.