Νέες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αυτοσυγκράτηση επιδεικνύει η Τουρκία

Νέες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, αυτοσυγκράτηση επιδεικνύει η Τουρκία

Κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία αλλά ταυτόχρονα ενίσχυση του ευρωπαϊκού μανδύα προστασίας και παγίωση ανοιχτών μετώπων με την Άγκυρα, επιχειρεί η Κύπρος, καθώς σε συνεργασία με την ιταλική ENI θα πραγματοποιηθούν δυο ακόμα γεωτρήσεις, στα τεμάχια 6 και 3, η μια εκ των οποίων ξεκινά σήμερα.

Διαφήμιση

Ακόμα ωστόσο δεν έχει καταγραφεί το ύφος και η έκταση της τουρκικής απάντησης στις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και η στόχευσή της.

Διαβάστε  Στο επίκεντρο η Ανατολική Μεσόγειος, νέα τριμερής Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ

Η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα και θα ακολουθήσει μια ακόμα γεώτρηση από την ΕΝΙ, στο τεμάχιο 3, στο στόχο «Σουπιά».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, είχε δηλώσει το Νοέμβριο πως η εταιρεία είναι αισιόδοξη για τις προοπτικές που υπάρχουν, και γι’ αυτό επένδυσε 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, όπως υπολογίζεται, θα έχει ολοκληρωθεί παραμονές των προεδρικών εκλογών, στις 28 Ιανουαρίου.

Διαβάστε  Η Τουρκία ξαναστέλνει το Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ

Στη Λευκωσία οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Ειδικά για το τεμάχιο 6, το οποίο αποτελεί στόχο της Άγκυρας με συνεχείς δεσμεύσεις για την διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προβεί ήδη στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου το γεωτρύπανο να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει απρόσκοπτα το έργο του.

Διαβάστε  Διάλογο με Γιουνκερ θέλει να ανοίξει η Τουρκία

Στην περιοχή της γεώτρησης θα κάνει την πρώτη παρουσία του και το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, που σύμφωνα με τον Κύπριο ΥΠΑΜ, Χριστόφορο Φωκαΐδη θα παραληφθεί το επόμενο διάστημα.

Διαφήμιση