Δηλώσεις με τις οποίες φαίνεται να προλειαίνει το έδαφος για τον τρόπο που θα εγκριθεί η τελική συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ από στην Ελλάδα πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε.
Από τις θέσεις, τις δηλώσεις και τις απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει διακομματική συναίνεση για την υπερψήφιση της τελικής συμφωνίας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο διάρρηξης της συνοχής του κυβερνητικού συνασπισμού επί του θέματος.
Αν και ο Νίκος Κοτζιάς δεν προβαίνει σε ευρύτερες πολιτικές κρίσεις και αποφεύγει την εικοτολογία για την επόμενη ημέρα, μια πιο προσεκτική εξέταση του πολιτικού σκηνικού που δημιουργείται συν τω χρόνω που θα μεσολαβήσει και συνυπολογίζοντας την χρονική περίοδο που το Σκοπιανό θα τεθεί προς ψήφιση, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και πυροδοτεί σενάρια που φτάνουν από την ανασύνταξη κομματικού συνασπισμού έως τις πρόωρες εκλογές, με αφορμή τα εθνικά θέματα.
Για τις διαπραγματεύσεις στο σκοπιανό, αφού επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα όνομα στο τραπέζι, εκτίμησε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στη Βουλή για το θέμα, τονίζοντας ότι
«αυτό που χρειάζεται είναι μία πλειοψηφία βουλευτών, όχι μία πλειοψηφία κομμάτων. Και μια πλειοψηφία ευθύνης. Όποιος θέλει να πάρει ευθύνη είναι μία πλειοψηφία»
Ενώ υπερασπιζόμενος την έντονη κινητικότητα στα εθνικά θέματα και τις συμφωνίες με Αλβανία, πΓΔΜ και την προσέγγιση με την Τουρκία δήλωσε:
«Δεν μπορεί να μένει άλυτο ένα ζήτημα γιατί κάποιοι παίζουν με το μέλλον της χώρας», πρόσθεσε και συνέχισε: «Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που ήρθαμε να λύσουμε προβλήματα. Αν ο τρόπος που τα λύνουμε αντιστοιχεί στα μακρόχρονα συμφέροντα της χώρας, στα συμφέροντα της περιοχής και είναι μέσα στο ευρωπαϊκό πνεύμα, νομίζω ότι πρέπει να το κάνουμε».
Σε σχέση με τις πιέσεις από το ΝΑΤΟ, έκανε σαφές ότι ο ίδιος τους είπε
«να μην μπερδεύονται γιατί κάθε φορά που μπερδεύονται δημιουργούν προβλήματα στη διαπραγμάτευση».
Τόνισε ότι
«αυτό που χρειάζεται είναι η ΠΓΔΜ να αποκτήσει, και εμείς να το επιδείξουμε, μια κουλτούρα συναίνεσης και συμβιβασμού, που σημαίνει ότι ούτε εμείς ούτε εκείνοι μπορούν να τα πάρουν όλα. Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που να είναι ωφέλιμος και για τα δύο κράτη ο οποίος να αντέχει στο χρόνο».
Με τις θέσεις αυτές ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρεί να επιδείξει ότι διαθέτει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι σε έξωθεν παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να ερμηνευτούν ως πολυγλωσσία στο εσωτερικό ή το εξωτερικό και να προκαλέσουν κρίση αξιοπιστίας ή ακόμα και πολιτική αποσταθεροποίηση.
Δεν μπήκε σε λεπτομέρειες για θέματα που αποτελούν στοιχεία της διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι οι προθέσεις είναι καλές, ότι ούτε ο κ. Νίμιτς, ούτε η ηγεσία της σκοπιανής πλευράς έχουν βάλει κανένα όνομα πάνω στο τραπέζι, ενώ «εμείς τους είχαμε πει πως καταλαβαίνουμε το θέμα» και χαρακτήρισε ως «γελοιότητες» και «κατά φαντασία σενάρια» δημοσιεύματα που αναφέρθηκαν σε ονόματα αλλά και περί των αποτελεσμάτων της συνάντησης που δεν είχε γίνει λόγω κακοκαιρίας. Απέκλεισε επίσης το να μπει με το προσωρινό της όνομα η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ενώ επισήμανε ότι το 2018 θα ήταν καλό να λυθεί το θέμα της ονομασίας: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλουμε εκεί που μπορούμε να λύσουμε», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ευθύνη της κυβέρνησης είναι άν βρει ένα παράθυρο για να λύσει αυτό το πρόβλημα να το λύσει», διότι «αυτά πρέπει να τελειώνουν η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος από καταστάσεις του παρελθόντος».
Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Καμμένου, ως αρχηγού κόμματος, ότι δεν θα συναινέσει σε όνομα που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, και αν αυτό επηρεάζει τη διαπραγμάτευση ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι
«είναι δικαίωμα του κάθε κόμματος σε ζητήματα που τα θεωρεί θεμελιακά να τοποθετείται».
Ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε έμμεσα κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993, επί του Σκοπιανού, λέγοντας
«Και όσοι μας κάνουν κριτική ή μας βλέπουν καχύποπτα επειδή θέλουμε να το λύσουμε» συμπλήρωσε «πρέπει να θυμούνται ότι για τη χώρα θα ήταν πολύ καλύτερο να το είχαμε λύσει το 1992»,
ότι
«οι δυνάμεις που μας εγκαλούν είναι αυτές που δεν πήραν την ιστορική ευθύνη να το λύσουν γιατί ταλαντεύτηκαν»
και ότι
«η χώρα και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού ότι το εθνικό συμφέρον το βάζει πάνω από όλα».
Με τον τρόπο αυτό ο Νίκος Κοτζιάς επιχειρεί να προκαλέσει τη Νέα Δημοκρατία να τοποθετηθεί εγκαίρως επί του θέματος και να μπλοκάρει νέα προσπάθεια αμφισβήτησης από τις ίδιες δυνάμεις που μπλόκαραν την επίτευξη λύσης και προηγουμένως.