Εντείνονται οι ενδείξεις σχηματισμού ακροδεξιού τόξου με τη συνεργασία ομάδων και πολιτικών σχηματισμών από τη Γαλλία έως τη Σερβία και από την Πολωνία μέχρι την Ελλάδα και την Ισπανία, αν και γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι διασυνδέσεις να κρατηθούν “κάτω από ραντάρ”. Ωστόσο, οι εκφάνσεις τους, σε φαινομενικά ασύνδετες περιστάσεις και το συνονθύλευμα παραγόντων που επιδρούν στη διαμόρφωση του κλίματος στην κοινωνία καθώς και την πολιτική σκηνή, αν ιδωθούν υπό το κατάλληλο πρίσμα, σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα.
Την κατάσταση καθιστούν εκρηκτική οι εμφανείς και εγνωσμένες διασυνδέσεις επιφανών επιχειρηματιών και παραγόντων media με τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την πανσπερμία sites, blogs και εφημερίδων-ταλιμπάν, καθώς και οι διασυνδέσεις της εκκλησίας με τους ίδιους κύκλους εντός και εκτός Ελλάδας. Το σκηνικό έχει εν πολλοίς επαναληφθεί στις αρχές της 10ετίας του 90, οδηγώντας τη χώρα σε μακρά περίοδο δυσ-κυβερνησίας, εντάσεων και πλήρους αποπροσανατολισμού. Σήμερα οι ίδιοι παράγοντες που προκάλεσαν τότε τον εκτροχιασμό παραμένουν στο πολιτικό παρασκήνιο, διαθέτοντας όμως ισχυρές και άρρηκτες διασυνδέσεις και προσβάσεις.
Η άνοδος της ακροδεξιάς στις εκλογές είναι πλέον γεγονός, ωστόσο δεν είναι το πλέον ανησυχητικό, καθώς οι μηχανισμοί προπαγάνδας και παραπληροφόρησης και η ισχυρή χρηματοδότηση που απολαμβάνουν μέσω πολιτικών και εγκληματικών διασυνδέσεων, είναι ο βασικός κίνδυνος, που μπορεί να δυναμιτίσει το σκηνικό.
Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιά και Ρωσία δίδυμη απειλή για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα, όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor, η ακροδεξιά αποτελεί ένα εγνωσμένο, πλην υποτιμημένο, κίνδυνο. Τα εθνικά θέματα που έρχονται στην επικαιρότητα και τοποθετούνται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, μπορούν ανά πάση στιγμή να αποτελέσουν την κατάλληλη ύλη για την ανάφλεξη του σκηνικού. Οι άστοχοι, ατυχείς, ακόμα και μεθοδευμένοι χειρισμοί πολλών media -ακόμα και mainstream- στην Ελλάδα, μοιάζουν με παιχνίδι με σπίρτα μέσα στην πυριτιδαποθήκη ή ακόμα και ως τροχιοδεικτικές βολές.
Διαβάστε επίσης: Η κυβέρνηση αγοράζει χρόνο, η κεντροαριστερά και… NATO κρατάνε τα κλειδιά
Η παραπληροφόρηση για την επίσκεψη Ερντογάν, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, μπορεί να μην είχε ουσιαστικά και καταγεγραμμένα αποτελέσματα στην κεντρική πολιτική σκηνή, επηρέασε όμως τη συσπείρωση δυνάμεων της εθνικιστικής ακροδεξιάς και τη συνάντησή τους με άλλες ομάδες βίαιης αντιπαράθεσης, στο κοινωνικό περιθώριο, το οποίο είναι διευρυμένο λόγω της οικονομικής κρίσης. Ενδείξεις είχαν καταγραφεί αρχικά το καλοκαίρι, όταν τα ελληνικά media ακολουθούσαν κατά πόδας την τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα, αναπαράγοντας τότε ακρίτως προβοκατόρικες φωτογραφίες που απεικόνιζαν τουρκικά σκάφη στα Ίμια, οι οποίες αποδείχθηκαν fake.
Διαβάστε επίσης: Τα media έβαλαν φωτιά στις πάγιες δηλώσεις Ερντογάν
Με το Σκοπιανό να επιζητεί επιτακτικά λύση, υπό την πίεση εταίρων και συμμάχων, τη χώρα να βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο εξόδου από την κρίση, με τους δείκτες εισοδηματικής ανισότητας να καταγράφουν το αγεφύρωτο και διευρυνόμενο χάσμα, ο ρόλος των media στην καλλιέργεια εδάφους, είναι κομβικός. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι παράγοντες καταδεικνύουν, ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ μπορεί να αναδειχθεί σε καταλύτη εξελίξεων για το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Οι σχέσεις της ελληνικής ακροδεξιάς με αντίστοιχες ομάδες εθνικο-θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης στα Βαλκάνια, που είναι γνωστές από τον καιρό του πολέμου στη Γιογκοσλαβία, όταν συμμετείχαν σε κοινά τάγματα εφόδου κατά μουσουλμάνων στη Βοσνία, τώρα αναθερμαίνονται. Με αφορμή την καταδίκη του Ράτσκο Μλάντιντς, οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέγραψαν έντονη δραστηριότητα ακροδεξιών οργανώσεων, πυρήνων και μεμονωμένων ατόμων στο internet, με επίκεντρο τα social media και απολήξεις σε δεξιά sites και εφημερίδες καθώς και σε θρησκευτικού περιεχομένου έντυπα. Αντιστοίχως, πολλά ήταν τα δημοσιεύματα σε ισπανικές εφημερίδες που κατήγγειλαν ρωσική παρέμβαση στις εξελίξεις στην Καταλονία, μέσω της ενίσχυσης της ακροδεξιάς.
Διαβάστε επίσης: Πόλεμος προπαγάνδας με Τουρκία: Media, προσφυγικό και… ακροδεξιά
Ο κίνδυνος γίνεται εντονότερος και απολύτως αισθητός λόγω των προφανών οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών που διατηρούν με τη Ρωσία και το Κρεμλίνο, Έλληνες επιχειρηματίες με ισχυρή παρουσία στα media.
Υπ αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για τα ενεργειακά θέματα και την ταυτόχρονη προώθηση projects συμφερόντων ΗΠΑ και Ρωσίας, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, στην πρόσφατη Σύνοδο των τεσσάρων στο Βελιγράδι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, μερικές ημέρες νωρίτερα, και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του Group Vizegrad και των Βαλκανίων.
Παράλληλα έντονη είναι και η δραστηριότητα του δυτικού παράγοντα, στην ελληνική πολιτική σκηνή, για την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης και τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής.
Διαβάστε επίσης: Από που “τρέφονται” Τραμπ, AfD και Χρυσή Αυγή
Ωστόσο, οι έως τώρα δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση για το θέμα της επίλυσης του ονοματολογικού της πΓΔΜ, είναι αρκούντως θολές και δεν κινούνται στην κατεύθυνση της συναίνεσης.
Το χρονικό της δράσης της ακροδεξιάς σε Ευρώπη-Βαλκάνια
Χαρακτηριστικό του κλίματος που διαμορφώνεται και του τρόπου δράσης, των ακροδεξιών συσπειρώσεων, είναι επεισόδιο με απειλές κατά της ζωής δημοσιογράφου, που καταγράφηκαν στη Σερβία, όταν προσπάθησε σε μεγάλης ακροαματικότητας τηλεοπτικό σταθμό, να εκθέσει τη διασύνδεση εθνικιστικών ομάδων της Γαλλίας και της χώρας της, με καλεσμένο επικεφαλής ακροδεξιάς ΜΚΟ, ένδειξη του καλά οργανωμένου -και άφοβου- μηχανισμού που δρα στα παρασκήνια.
Αντιστοίχως προεκλογικά, ρωσικές παρεμβάσεις, μέσω της έμμεσης και άμεσης στήριξης της ακροδεξιάς είχαν καταγγείλει η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμμάνουελ Μακρόν, ενώ η Ολλανδία διεξήγαγε εκλογές χωρίς ηλεκτρονικό σύστημα υπό το φόβο ρωσικής παρέμβασης. Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται στις ΗΠΑ έρευνα για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές με στόχο την εκλογή του ακροδεξιού Ντόναλντ Τραμπ.
Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Αύξηση ακροδεξιάς βίας αναφέρουν οι μυστικές υπηρεσίες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συσπείρωση και άνοδος της ακροδεξιάς βασίζεται κυρίως στη χρήση των fake news ως εργαλείο ενεργοποίησης κοινωνικών αυτοματισμών και συντηρητικών αντανακλαστικών, της παραπληροφόρησης ως επιθετικής μεθόδου και των social media ως φορέων και όπλων διάδοσης. Μόλις πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ολόκληρη πόλη στην πΓΔΜ που είχε μετατραπεί σε φάρμα καλλιέργειας και διασποράς ψευδών ειδήσεων με στόχο τις αμερικανικές εκλογές. Με τον ίδιο τρόπο επιχειρήθηκε η αποσταθεροποίηση της ίδιας της χώρας μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης από τον ακροδεξιό Νίκολα Γκρουέφσκι.
Τακτικές που καταγράφονται από την Interpol και τις υπηρεσίες πληροφοριών, συνηγορούν σε επιθετικού τύπου επιχειρήσεις παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, με την εκμετάλλευση θεμάτων της επικαιρότητας, από το μεταναστευτικό, έως την οικονομική κρίση και καλλιεργώντας κοινωνικές αντιθέσεις μεταξύ μειονοτήτων καθώς και στοχοποιώντας πρόσωπα.
Αν και πρόκειται για πάγιες πρακτικές που χρησιμοποιούνται και στο πλαίσιο πολιτικών αντιπαραθέσεων σε προεκλογικές περιόδους, η συντονισμένη ανάδειξη ασύνδετων μεταξύ τους υποθέσεων, σε περιοχές ενδιαφέροντος, σε ολόκληρο το εύρος των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, προσφέρει πλέον αποχρώσες ενδείξεις για την ύπαρξη οργανωμένο σχέδιο με αιχμή του δόρατος την ακροδεξιά.
- Με δεδομένη τη σύγκρουση NATO-Ρωσίας για τον έλεγχο και τη διαμόρφωση σφαιρών επιρροής στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη,
- τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ-Ρωσίας για την ενεργειακή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- τη χρήση ακόμα και των κυρώσεων ως εργαλείο άσκησης πολιτικής (ζήτημα για το οποίο η Κομισιόν έχει απευθύνει προειδοποίηση στις ΗΠΑ),
διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης ευθέως, εξ αντανακλάσεως ή ακόμα και με την απειλή της αποσταθεροποίησης, είναι προφανές ότι αποτελεί όπλο στη φαρέτρα των εμπλεκομένων.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τώρα τα δυτικά Βαλκάνια, ενώ εν συνεχεία αναμένεται να επανέλθει η Ουκρανία στο προσκήνιο, όπου οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να έχουν πυροδοτηθεί. Οικονομική κρίση, προσφυγικό και η διαδικασία διεύρυνσης και περαιτέρω ενοποίησης της Ευρώπης αποτελούν τους πυροκροτητές, η ασφάλιση των οποίων αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα και στρατηγική επιλογή.