Την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ ανακοίνωσε επισήμως στο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κίνηση που χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως η πλέον εμπρηστική -έως τώρα- της προεδρίας του, καθώς το Ισραήλ την κατέκτησε και την προσάρτησε μονομερώς στον πόλεμο των 6 ημερών, με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα να μην την αναγνωρίζει.
Σε μια εξίσου επικίνδυνη ομιλία του σημείωσε ότι και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ «επιθυμούσαν να κάνουν το ίδιο, αλλά μόνο ο ίδιος το τόλμησε», ενώ όπως δήλωσε κατά το διάγγελμά του “η απόφαση για την Ιερουσαλήμ έχει καθυστερήσει και θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό” παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.«Αυτό είναι το σωστό, είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, συνεπάγεται και μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ που βρίσκεται σήμερα, διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια.
Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναταραχές στη Μέση Ανατολή, τόσο σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όσο και σε κοινωνικό, καθώς τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή, όσο και η Χαμάς έχουν προειδοποιήσει για νέα ιντιφάντα.
Την αντίθεσή τους σε αυτή την κίνηση έχουν εκφράσει η Ευρώπη και η Ρωσία, ενώ συνολικά η διεθνής κοινότητα έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν δεχθεί και εσωετερική κριτική από το γραφείο εγγύς Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που χειρίζεται την υπόθεση.
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικάνος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτή του η απόφαση σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης στη διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Ο Τραμπ τόνισε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους. «Θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω να επιτευχθεί συμφωνία», είπε και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές». Παρόλα αυτά, τόνισε ότι με την απόφασή του «δεν παίρνει θέση» σε ζητήματα που αφορούν το τελικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων και των «διαφιλοκινούμενων συνόρων».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ιερουσαλήμ «πρέπει να παραμείνει ιερή πόλη και για τις τρεις βασικές θρησκείες».
Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε ότι και επισήμως θα δώσει διαταγή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ως επισφράγιση της αναγνώρισης, ενώ επεσήμανε ότι η Ιερουσαλήμ είναι σήμερα η έδρα της σύγχρονης κυβέρνησης του Ισραήλ, η έδρα του κοινοβουλίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, αμέσως μετά τις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για έξι μήνες, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ζήτησε, δε, να υπάρξει «ηρεμία», «αμοιβαία κατανόηση και σεβασμός» αλλά και να επικρατήσουν οι «μετριοπαθείς φωνές» επί εκείνων που κηρύσσουν το μίσος.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος «έκλεισε» το διάγγλεμα του λέγοντας:
«Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, τους Παλαιστίνιους και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Πριν από το διάγγελμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπερασπίστηκε την επιλογή του δηλώνοντας μάλιστα ότι οι ΗΠΑ έχουν αργήσει να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη απόφαση.
«Έχουμε να κάνουμε μια σημαντική ανακοίνωση (…) και πιστεύω ότι έχει καθυστερήσει πολύ. Πολλοί πρόεδροι είχαν πει ότι ήθελαν να κάνουν κάτι και δεν το έκαναν»,
δήλωσε ο Τραμπ σε συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και αναφερόμενος στην υπόσχεση που είχαν δώσει προκάτοχοι του να μεταφέρουν την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ-Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ομοβροντία κατά Τραμπ, πριν και μετά το διάγγελμα
Ο Αμερικανός Πρόεδρος άνοιξε τις «πύλες της κολάσεως» για τα αμερικανικά συμφέροντα, διαμηνύει η Χαμάς αμέσως μετά το διάγγελμα.
«Ανεύθυνη» η κίνηση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύσουσα του Ισραήλ είναι η πρώτη αντίδραση από την Αγκυρα διά του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ – το σπίτι των ιερών χώρων στις μουσουλμανικές, εβραϊκές και χριστιανικές θρησκείες – υπήρξε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις μακρόχρονες ειρηνευτικές προσπάθειες της Μέσης Ανατολής.
Το Ισραήλ θεωρεί την πόλη αιώνιο και αδιαίρετο κεφάλαιο και θέλει όλες τις πρεσβείες που βασίζονται εκεί. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους να βρίσκεται στον ανατολικό τομέα της πόλης, το οποίο το Ισραήλ κατέλαβε την πόλη στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967 και την προσάρτησε σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Σε πολιτικό επίπεδο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να ευχαριστήσει τους βασικούς υποστηρικτές του – Συντηρητικούς και ευαγγελικούς χριστιανούς που αποτελούν σημαντικό μέρος της πολιτικής του βάσης.