Σε μαύρη λίστα ενέταξε τις χώρες-φορολογικούς παραδείσους, εκτός ΕΕ, το Ecofin σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση τόσο στις χώρες όσο και στα πρόσωπα και τις εταιρίες που τους χρησιμοποιούν, σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροαοφυγής/φοροδιαφυγής που στοιχίζει δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως και οδηγεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών.
Στη μαύρη λίστα των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ περιλαμβάνονται 17 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας εκτός της Ε.Ε., που θεωρούνται μη συνεργάσιμες σε φορολογικά ζητήματα. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι χώρες αυτές είναι:
- Αμερικανική Σαμόα,
- Μπαχρέιν,
- Μπαρμπέιντος,
- Γρενάδα,
- Γκουάμ,
- Νότια Κορέα,
- Μακάο,
- Νήσοι Μάρσαλ,
- Μογγολία,
- Ναμίμπια,
- Παλάου,
- Παναμάς,
- Αγία Λουκία,
- Σαμόα,
- Τρινιντάντ και Τομπάγκο,
- Τυνησία και
- Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης λίστας όμως δεν ήταν εύκολη, καθώς χρειάστηκε να εξαιρεθούν χώρες για λόγους διπλωματίας, ή γεωπολιτικής, καθώς και άλλες που διατηρούν καλές διμερείς σχέσεις με κάποια από τα μέλη, όχι όμως με την Κοινότητα. Ενδεικτικό είναι ότι σε μια πρώιμη έκδοση της λίστας υπήρχαν το Μαρόκο και το Πράσινο Ακρωτήρι, τα οποία τελικά εξαιρέθηκαν.
Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη δημοσίευση της εν λόγω λίστας, αποκαλώντας την ένα «σημαντικό ορόσημο, μετά από δύο χρόνια αγώνα».
«Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες»
δήλωσε ο ίδιος.
Επιπλέον, εγκρίθηκε η «γκρίζα» λίστα 45 χωρών που ανέλαβαν δεσμεύσεις να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους υπό την πίεση των Ευρωπαίων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται:
- Αλβανία,
- Ανδόρα,
- Αρμενία,
- Αρούμπα,
- Μπελίζε,
- Βερμούδες,
- Βοσνία και Ερζεγοβίνη,
- Μποτσουάνα,
- Καβον Verde,
- Νήσοι Κέιμαν,
- Νήσοι Κουκ,
- Κουρακάο,
- Νήσοι Φερόε,
- Φίτζι,
- ΠΓΔΜ,
- Γροιλανδία,
- Γκέρνσεϊ,
- Χονγκ Κονγκ,
- Νήσος Μαν,
- Τζαμάικα,
- Τζέρσεϋ Ιορδανία,
- νησί Labuan,
- Λιχτενστάιν,
- Μαλαισία,
- Μαδρίτη,
- Μαυρίκιος,
- Μαυροβούνιο,
- Μαρόκο,
- Ναούρου,
- Νέα Καληδονία,
- Νιούε, Ομάν,
- Περού,
- Κατάρ,
- Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες,
- Σαν Μαρίνο,
- Σερβία,
- Σεϋχέλλες,
- Σουαζιλάνδη,
- Ελβετία,
- Ταϊβάν,
- Ταϊλάνδη ,
- Τουρκία,
- Ουρουγουάη,
- Βανουάτου,
- Βιετνάμ.
Το ECOFIN δημοσίευσε, επίσης, τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι εν λόγω χώρες προκειμένου να είναι δυνατός ο έλεγχος. Τέλος, καταγράφηκαν οι περιπτώσεις οκτώ χωρών που πλήττονται από τυφώνες και θα αξιολογηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Σε ό,τι αφορά τα αντίμετρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν σε μία λίστα «αμυντικών μέτρων» που θα πρέπει να επιβληθούν κατά των χωρών που περιλαμβάνοται στη «μαύρη λίστα» σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τον περιορισμό της πρόσβασης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την Αειφόρο Ανάπτυξη ή μέτρα εθνικού χαρακτήρα, όπως η ενίσχυση των ελέγχων των συναλλαγών ή μέτρα παρακράτησης φόρου.
«Από την πλευρά της Επιτροπής, θα θέλαμε να δούμε πιο ισχυρά αντίμετρα. Ωστόσο, θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε αυτές τις χώρες και το κατά πόσο εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις τους»
ανέφερε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές προθεσμίες συμμόρφωσης για κάθε χώρα (δύο χρόνια στις αναπτυσσόμενες και ένας χρόνο στις αναπτυγμένες).
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν πρόκειται για μία «κλειστή λίστα», καθώς, εάν δεν αλλάξουν τη νομοθεσία τους οι χώρες που βρίσκονται στη «γκρίζα» λίστα θα μπορούσαν να βρεθούν στη «μαύρη».