Επιβεβαιώνεται και επισήμως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, που μετέφερε στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου προκαλεί όμως εντάσεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον υπουργό Εξωτερικών να τηρεί διακριτικές αποστάσεις από τους χειρισμούς του γραφείου του πρωθυπουργού, τις διαρροές και την επικοινωνιακή στρατηγική, φοβούμενος ότι μπορεί να δοθεί παραπάνω χώρος στον Ταγίπ Ερντογάν και να δημιουργηθεί επεισόδιο με επιπτώσεις όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και σε άλλα ζητήματα που εμμέσως συνδέονται με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 60 χρόνια και έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, την αναδιάταξη ισορροπιών στη Συρία και την ανάδυση του Κουρδικού. Επίσης στις διμερείς επαφές αναμένεται να συζητηθεί η τουρκική παρουσία στα Βαλκάνια, ο ρόλος της Τουρκίας στο Συριακό και οι θέσεις της για τις ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει:
Μεταναστευτικό
Ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή
Οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα projects που έχουν ήδη γίνει γνωστά
Σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας
Περιφερειακές εξελίξεις
Ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος με τη γείτονα χώρα κρίνεται σημαντικός σε μια περίοδο με δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών και με κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Στην παρούσα συγκυρία όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ και ταυτόχρονα παρατηρείται ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση των εξελίξεων στο Συριακό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.
Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.