Κινήσεις που έχουν στόχο να αποδείξουν τη στροφή της Αλβανίας προς την Ευρώπη πραγματοποιούνται έμμεσα και άμεσα τις τελευταίες ημέρες και στον απόηχο της εισήγησης του Συμβουλίου Σταθεροποίησης για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.
Χθες οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών μετά από κινηματογραφική καταδίωξη στο Ιόνιο, κατά τη διάρκεια προσπάθειας εξαγωγής τεράστιας ποσότητας χασίς, που υπερβαίνει τον 1,5 τόνο, από την Αλβανία στην Ιταλία.
Η υπόθεση όμως δεν είναι ούτε νέα, ούτε απρόσμενη, αλλά αν τοποθετηθεί στο ανάλογο κάδρο αποτελεί μια πολύ ηχηρή δήλωση της κυβέρνησης του Έντι Ράμα, με στόχο την οικοδόμηση αξιοπιστίας τόσο απέναντι στην Ευρώπη, όσο και απέναντι στην Ελλάδα.
Επισήμως ανακοινώθηκε ότι οι λιμενικές αρχές, που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του κυκλώματος εδώ και καιρό, εντόπισαν το ταχύπλοο και ξεκίνησαν τη καταδίωξή του ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και εναέρια μέσα.
Πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας συντονισμού και συνεργασίας της αλβανικής αστυνομία με την ελληνική για τη φύλαξη των συνόρων, ενώ αυτού είχε προηγηθεί η εισήγηση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την ΕΕ. Όλων αυτών προηγείται η υπόθεση εμπλοκής κορυφαίου συμβούλου του πρωθυπουργού της Αλβανίας σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και η απαγγελία κατηγοριών από τις εισαγγελικές αρχές στην Ιταλία και την Αλβανία. Αν και ο εν λόγω πολιτικός απέφυγε τη δίωξη, λόγω βουλευτικής ασυλίας, η τρέχουσα υπόθεση δεν μπορεί παρά να τοποθετηθεί στο ίδιο πλαίσιο.
Υπ αυτό το πρίσμα οι συλλήψεις αποτελούν σαφή δήλωση πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Αλβανίας προς την Ευρώπη και τις γειτονικές χώρες, αλλά και τους εμπόρους ναρκωτικών, για την αλλαγή πορείας της χώρας. Αν και πολλή δουλειά χρειάζεται να γίνει για την εξάρθρωση των τεράστιο κυκλωμάτων που δρουν σε σειρά εγκληματικών τομέων στην Αλβανία, η πρώτη κίνηση είναι ηχηρή.
Το χρονικό της επιχείρησης
Η καταδίωξη που ξεκίνησε από τα ύδατα του Ιονίου Πελάγους, έφτασε μέχρι και τα ύδατα του Αιγαίου.
Κατά την διάρκεια της καταδίωξης υπήρξε εμπλοκή μεταξύ του ταχύπλοου σκάφους με σκάφος του Λιμενικού, το οποίο δέχθηκε πυρά ενώ στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, άνδρες του σώματος έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους.
Τελικά το βράδυ του Σαββάτου το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Τζιάς, μετά από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν σε ελικόπτερο.
Στο ταχύπλοο σκάφος επέβαιναν δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ στο εσωτερικό του, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, βάρους περίπου 1,6 τόνων
Έρευνες και συλλήψεις στην Ελλάδα
Σε παράλληλες έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής έχουν συλληφθεί δέκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συμπεριλαμβανομένων και των τριών μελών του πληρώματος του ταχυπλόου σκάφους.
Αναλυτικότερα, μετά από ενδελεχή έρευνα προέκυψε η πολυεπίπεδη δράση του οργανωμένου κυκλώματος, που προωθούσε φορτία ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε μία δέσμη προορισμών μεταξύ των οποίων η εγχώρια παράνομη αγορά, αλλά κυρίως οι αντίστοιχες αγορές ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών.
Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη, ενώ προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.