Παράθυρο Σουλτς για λύση πριν δει τον Στάινμαγερ

Παράθυρο Σουλτς για λύση πριν δει τον Στάινμαγερ

Πολλών ερμηνειών επιδέχονται οι δηλώσεις του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς, πριν τη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, καθώς φαίνεται να «βάζει νερό στο κρασί του», χαλαρώνοντας την άτεγκτη στάση και προβλέποντας λύση, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν αυτή θα είναι η προσφυγή στις κάλπες.

Διαφήμιση

Αν και οι πιέσεις εστιάζονται στους Φιλελεύθερους, που αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», προστριβές καταγράφονται και στους Σοσιαλιστές, καθώς ηγετικά στελέχη πιέζουν για «μεγάλο συνασπισμό», ενώ άλλα συντείνουν στη διευκόλυνση δημιουργίας κυβέρνησης μειοψηφίας από τα δυο Χριστιανικά κόμματα.

«Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχει απόλυτη συνείδηση της ευθύνης του, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία»

δήλωσε ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σούλτς στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), εν όψει της σημερινής του συνάντησης με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στο πλαίσιο των επαφών του τελευταίου για εξεύρεση λύσης μετά την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα».

«Είναι θετικό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέλαβε πρωτοβουλίες. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες μέρες και εβδομάδες θα βρούμε μια καλή λύση για την χώρα»

ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Μάρτιν Σούλτς.

Διαβάστε  Το SPD ψήφισε για τον μεγάλο συνασπισμό, στις 14 Μαρτίου η ψήφος εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με τη FAZ «ηγετικά στελέχη τους SPD τείνουν προς την άποψη ότι πρέπει να γίνει ανεκτή μια κυβέρνηση μειοψηφίας της κ. Μέρκελ, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να κερδηθεί χρόνος». Ορισμένα μάλιστα, κατά την εφημερίδα, «συμβουλεύουν τον κ. Σουλτς να αφήσει ανοικτή την πόρτα και στο ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού».

Διαβάστε  Κατά βούληση η απαγόρευση των diesel αυτοκινήτων στη Γερμανία, νέο πλήγμα για την αυτοκινητοβιομηχανία

«Η πίεση στον κ. Σουλτς αυξάνεται» παρατηρεί από την πλευρά της η Rheinische Post. Η Ουλα Σμιτ, πρώην υπουργός Υγείας, είπε σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στην σημερινή έκδοση της εφημερίδα «Die Welt» ότι «το SPD δεν πρέπει να αρνηθεί καμιά συζήτηση για κυβέρνηση συνασπισμού». Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει πει ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να είναι διατεθειμένα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ίδια επισήμανε τέλος ότι οι νέες εκλογές «δύσκολα θα μπορούσαν να εξηγηθούν στον λαό και δεν αποτελούν αυτοσκοπό για το SPD».

Διαβάστε  Χωρίς κατηγορητήριο οι δύο Έλληνες, αναμένουν πολιτική λύση

Διαφήμιση