Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση του πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Διευρύνθηκε αισθητά το πλεόνασμα του ελληνικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Σεπτέμβριο, ανερχόμενο στα 1,21 δισ. έναντι 0,86 δισ. τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, ένδειξη της αύξησης των εξαγωγών, της βελτίωσης της εσωτερικής κατανάλωσης και της κίνησης του χρήματος καθώς και της χαλάρωσης των capital controls.

Διαφήμιση

Το πλεόνασμα των υπηρεσιών αυξήθηκε σε 2,76 δισ. Ευρώ από 2,41 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν στα 2,47 δισ. ευρώ από 2,14 δισ. Ευρώ.

Διαβάστε  Μπλόκο στην αναγόρευση Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επιπλέον, το έλλειμμα του εμπορεύματος μειώθηκε σε 1,32 δισ. από 1,37 δισεκ. το προηγούμενο έτος και το δευτερογενές χάσμα εισοδήματος παρέμεινε αμετάβλητο στα -0,15 δισ. Ευρώ. Το έλλειμμα πρωτογενούς εισοδήματος ανήλθε σε -100 εκατ.

Λαμβάνοντας υπόψη την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, το ισοζύγιο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημείωσε πλεόνασμα ύψους 1,34 δισ. υψηλότερο από πλεόνασμα 0,65 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Διαβάστε  ΟΟΣΑ: Η Ελλάδα έχει τα εργαλεία να βρει που κρύβονται οι φοροφυγάδες

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παρουσιάζει διαχρονικά μεσοσταθμικό έλλειμμα -1124,58 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, από το 1997 έως το 2017.

Διαφήμιση