Σούδα, αντιτορπιλικά και P3 στο μενού του ΑΓΕΝ στις ΗΠΑ

Σούδα, αντιτορπιλικά και P3 στο μενού του ΑΓΕΝ στις ΗΠΑ

Συναντήσεις για την εξειδίκευση των συμφωνηθέντων στις πολιτικές επαφές που είχε η κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, πραγματοποίησε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης.

Διαφήμιση

Παράλληλα στις επαφές που είχε ο αρχηγός ΓΕΝ με τον ομόλογό του και τον υπουργό Ναυτικού των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Σπένσερ συζητήθηκε η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας.

Διαβάστε  Η Ευρώπη στο δρόμο για τη στρατιωτική ολοκλήρωση και τα διαφορετικά... όπλα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από αμερικανικής πλευράς ετέθη το θέμα της αναβάθμισης της λειτουργικότητας και χρήσης της βάσης της Σούδας, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των νατοϊκων και αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με γνώμονα τον περιορισμό της εξάρτησης από την Τουρκία αλλά και με βάση το νέο στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση της Βόρειας Αφρικής και των ροών από τη Μέση Ανατολή προς Αφρική.

Διαβάστε  Παγκόσμια κούρσα εξοπλισμών: Σι, Τραμπ και Πούτιν επενδύουν στην... επίθεση

Από ελληνικής πλευράς τέθηκε και το ζήτημα της παραχώρησης των αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke, το οποίο ωστόσο έχουν παγώσει οι ΗΠΑ καθώς αφενός η επετηρίδα των υποψηφίων χωρών είναι μεγάλη και αφετέρου το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασής τους καθυστερεί.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία Lockheed Martin, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Διαβάστε  Επισπεύδεται η παράδοση των S-400 στην Τουρκία

Διαφήμιση