Τουρκία: Ενδείξεις ανάκαμψης της βιομηχανίας, με 10,4% έτρεξε τον Σεπτέμβριο

Τουρκία: Ενδείξεις ανάκαμψης της βιομηχανίας, με 10,4% έτρεξε τον Σεπτέμβριο

Υπερέβη τις προβλέψεις η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Τουρκία τον Σεπτέμβριο, ενισχυόμενη κατά 10,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την TurkStat, ωστόσο η υπέρβαση οφείλεται κυρίως στην παραγωγή ενέργειας που ενισχύθηκε κατά 13%.

Διαφήμιση

Το Σεπτέμβριο, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού, φυσικό αέριο, ατμό και κλιματισμό ήταν 13%, ενώ ο δείκτης μεταποίησης και ο δείκτης εξόρυξης και λατομείων ενισχύθηκαν κατά 10,4% και 4,6% αντίστοιχα.

Διαβάστε  Με επίθεση κατά Κοτζιά υποχωρεί από τα Ίμια η Τουρκία

Μεταξύ όλων των τμημάτων και κυριότερων βιομηχανικών ομίλων, η μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος παρατηρήθηκε στον δείκτη διαρκών καταναλωτικών αγαθών με αύξηση κατά 36,5%, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε κατά 0,6% το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο, σημειώνει το ινστιτούτο.

Ο δείκτης διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,6% από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενος από εξόρυξη και λατομεία με μηνιαία άνοδο 5,7%.

Διαβάστε  Χωρίς κατηγορητήριο οι δύο Έλληνες, αναμένουν πολιτική λύση

Η TurkStat ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,2% και ο δείκτης παραγωγής ηλεκτρισμού, φυσικό αέριο και ατμό και κλιματισμό προχώρησε κατά 1,6% το Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον Αύγουστο.

Εν τω μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ενώ η ετήσια αύξηση του τρίτου τριμήνου ήταν 10%.

Διαβάστε  Κυπριακή ΑΟΖ: Στα όρια θερμού επεισοδίου, πρώτα αποχώρησε η Ιταλική φρεγάτα

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ο υπολογισμός του μηνιαίου δείκτη βιομηχανικής παραγωγής έχει ως στόχο τη μέτρηση της εξέλιξης της οικονομίας και των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων των οικονομικών πολιτικών αποφάσεων βραχυπρόθεσμα.

Διαφήμιση