ΕΛ.ΑΣ και Europol εξάρθρωσαν πολυεθνικό δίκτυο πλαστογράφων

ΕΛ.ΑΣ και Europol εξάρθρωσαν πολυεθνικό δίκτυο πλαστογράφων

Δίκτυο πλαστογράφων με έδρα την Ελλάδα και πολυεθνική δραστηριότητα στην Ευρώπη εξάρθρωσαν οι αρχές, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Taurus», υπό την Εuropol και με τη συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ και αστυνομικών αρχών από άλλες χώρες.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 20 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 23 κατ΄οίκον έρευνες. Οι αρχές έχουν εντοπίσει τέσσερα εργαστήρια, σε Παγκράτι, Νέο Κόσμο, Πατήσια και πλατεία Κολλιάτσου, όπου η σπείρα έφτιαχνε πλαστά έγγραφα πάσης φύσεως (διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης και παραμονής κ.α.).

Διαβάστε  Europol: Πλυντήριο για το οργανωμένο έγκλημα τα κρυπτονομίσματα

Βάσει της δικογραφίας που προετοιμάζει η ΓΑΔΑ τη σπείρα διεύθυναν τέσσερις Αλβανοί, και στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της τροφοδοτούσε με πλαστά έγγραφα μετανάστες στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στη Γερμανία, το «πελατολόγιο» της, αριθμούσε περίπου 250 άτομα.

Οι δράστες χρέωναν περίπου 400 με 500 ευρώ για κάθε πλαστό διαβατήριο, ενώ φέρονται να έχουν συμμετάσχει και στη διακίνηση περίπου 45 ατόμων, κυρίως Αλβανών με προορισμό τη Βρετανία.

Διαβάστε  ΕΛ.ΑΣ: 19.096 μετανάστες επαναπατρίστηκαν το 2017

Όπως τονίστηκε στην σχετική ενημέρωση, στην οποία έδωσαν το «παρών» τόσο ο Διευθυντής της Ασφάλειας, κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, όσο και αξιωματούχος της Europol, δεν αποκλείεται το κύκλωμα να έχει προμηθεύσει με πλαστά έγγραφα και υπόπτους για τρομοκρατία, παρότι, όπως διευκρινίστηκε, δεν υπάρχουν ακόμη απτές ενδείξεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαφήμιση