Αυστρία: Συμφωνία δεξιών-ακροδεξιών για περιστολή δαπανών και… μεταναστών

Αυστρία: Συμφωνία δεξιών-ακροδεξιών για περιστολή δαπανών και… μεταναστών

Σε συμφωνία επί κοινού δόγματος στην οικονομική πολιτική κατέληξαν το κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) και το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας (FPÖ) στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας να παραμείνει δεσμευμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εφαρμόσει δημοσιονομική πειθαρχία και να περικόψει τα επιδόματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τρεις πολιτικές τις οποίες χαρακτήρισαν βασικές.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Εισβολή χρυσαυγιτών στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αρχηγός του ÖVP και εντολοδόχος καγκελάριος, άρχισε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το FPÖ την περασμένη εβδομάδα, μετά τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες η Κεντροδεξιά συγκέντρωσε 31,5% των ψήφων.

Η σκληρή γραμμή του κ. Κουρτς στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και η απόφασή του να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού με το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας (SPÖ), που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στις εκλογές, σήμαναν ότι το Κόμμα Ελευθερίας, το κόμμα που ίδρυσαν πρώην ναζί τη δεκαετία του 1950, ήταν ο φυσικός κυβερνητικός εταίρος του.

Διαβάστε  Η Λε Πεν επανεξελέγη πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου

Η συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για την ισχυροποίηση των αντι-φεντεραλιστών στην ΕΕ και ιδιαίτερα στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Διαφήμιση