Ο νέος πρόεδρος της Fed έχει «χημεία» με τον Τραμπ, αλλά δεν είναι οικονομολόγος

Ο νέος πρόεδρος της Fed έχει «χημεία» με τον Τραμπ, αλλά δεν είναι οικονομολόγος

Έμπειρος, συστημικός και από την επετηρίδα της Fed είναι ο νέος επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που όρισε ο Ντόναλντ Τραμπ, Ζερόμ Πάουελ, ενώ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών και αναμένεται να συνεχίσει να κινείται πάνω στον δρόμο αυξήσεων στα επιτόκια που χάραξε η Τζάνετ Γέλεν, που καθίσταται η πρώτη πρόεδρος της Fed, η θητεία της οποίας δεν ανανεώνεται τα τελευταία 40 χρόνια.

Διαφήμιση

Παρ’ όλα αυτά ο Πάουελ έχει και δυο ισχυρά μειονεκτήματα, καθώς δεν είναι οικονομολόγος και επελέγη γιατί έχει «πολύ καλή χημεία» με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Διαβάστε  ΗΠΑ: 13 ποινικές διώξεις Ρώσων για εμπλοκή στις εκλογές

O Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο Ζερόμ Πάουελ θα αναλάβει νέος διοκητής της Fed, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων εβδομάδων. Ο κ. Πάουελ είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ από το 2012.

Η θητεία της Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της Fed λήγει τον Φεβρουάριο του 2018. Ο Πάουελ αναμένεται ότι θα συνεχίσει την πολιτική της σταδιακής ανόδου των επιτοκίων και περιορισμού του ισολογισμού της Fed.

Κατά την παρουσίαση του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η αμερικάνικη οικονομία χρειάζεται μια σοβαρή νομισματική πολιτική. Όπως τόνισε, το επιχειρηματικό υπόβαθρο του κ. Πάουελ, η εμπειρία του στη Fed και η μεταξύ τους χημεία αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίος τον επέλεξε για αντικαταστάτη της κα. Γέλεν. ‘Eχει τη γνώση και της ηγετικές ικανότητες για να κατευθύνει την οικονομία απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση, υπογράμμισε ο κ. Τραμπ.

Διαβάστε  Πόσο πιθανός είναι ο πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας

Ο κ. Πάουελ θα είναι ο πρώτος διοικητής της Fed από την δεκαετία του 1970 που δεν έχει σπουδάσει οικονομικά. Ο διάδοχος της κα. Γέλεν έλαβε πτυχίο πολιτικής επιστήμης από το Princeton το 1975 και νομικής από το Georgetown University το 1979.

Έχει διατελέσει στέλεχος της Carlyle Group από το 1997 ως το 2005. Προηγουμένως, ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Bipartisan Policy Center στην Ουάσιγκτον, όπου ήταν ειδικευμένος σε θέματα δημόσιων οικονομικών.

Διαβάστε  Ο νέος πρόεδρος της Fed αναζητά τη χρυσή τομή ανάπτυξης-επιτοκίων

Διετέλεσε επίσης υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.

Διαφήμιση